OTVARAJU VRATA STRANCIMA Njemačka dozvoljava dvojno državljanstvo i skraćuje rok za podnošenje zahtjeva

Njemačka zastava

Njemačka vlada u srijedu je prihvatila reformu zakona o državljanstvu kojim se olakšava stjecanje njemačke putovnice.

"Želimo da građani koji su već dugo dio našeg društva počnu sudjelovati u demokratskim procesima u Njemačkoj“, rekla je ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) prilikom predstavljanja nacrta zakona o državljanstvu, prenosi Hina.

Ona je rekla kako je reforma sustava stjecanja državljanstva jedan od najvažnijih projekata socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade i jedan od važnih mehanizama u borbi za talente na globalnom tržištu rada.

„Donosimo moderni zakon o useljavanju u skladu s našim raznolikim društvom i modernom zemljom“, rekla je Faeser.

Najvažniji dio reforme zakona odnosi se na skraćenje roka nakon kojeg stranci koji žive u Njemačkoj mogu podnijeti zahtjev za njemačkim državljanstvom sa sadašnjih osam na pet godina.

Kod osoba koje se na poseban način istaknu u procesu integracije, kroz velike napretke u učenju jezika ili izuzetnih postignuća na radnom mjestu, će rok biti skraćen na tri godine.

Dozvoljeno dvojno državljanstvo

Također će biti dozvoljeno dvojno državljanstvo što je do sada bilo omogućeno samo državljanima neke od članica Europske unije ili u iznimnim slučajevima.

Za pripadnike tzv. prve generacije radnika, stjecanje uvjeta za državljanstvo bit će pojednostavljen jezični test. Umjesto dosadašnjeg pismenog testa poznavanja njemačkog jezika, bit će dovoljno „jednostavno usmeno sporazumijevanje“.

„Ovo je kasno priznanje za zasluge prve generacije gastarbajtera u Njemačkoj“, rekla je Faeser.

I dalje na snazi ostaje pravilo da osobe koje podnose zahtjev za državljanstvom moraju biti u stanju financijski skrbiti za sebe i svoju obitelj. Izuzeci su mogući u iznimnim slučajevima kod samohranih roditelja ili osoba s posebnim potrebama.

Rasprodaja njemačkog državljanstva

Oporbena demokršćanska Unija CDU/CSU kritizirala je odluku savezne vlade te ju optužila da u vrijeme pojačane migracije donosi dodatne mjere koje bi mogle dodatno intenzivirati neregulirane migracije i time polarizirati društvo.

„Tko u vrijeme rekordne migracije prema Njemačkoj smanjuje prepreke za stjecanje njemačkog državljanstva, taj provocira daljnju polarizaciju društva“, rekao je predvodnik parlamentarne skupine CSU-a u Bundestagu Alexander Dobrindt aludirajući time na popularnost stranaka koje se protive useljavanju.

On je ustvrdio da „ekspresno stjecanje državljanstva“ ne podržava integraciju. Oporbena desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) je saveznu vladu optužila za „poklanjanje“ njemačkog državljanstva.

Nacrt zakona o državljanstvu dio je paketa savezne vlade kojim se namjerava temeljno reformirati zakonodavstvo o strancima u Njemačkoj, a jedan od glavnih ciljeva je pojačano useljavanje stručnjaka potrebnih njemačkom tržištu rada.