Otpušteni grudski fratri pozvali biskupa na krizmu, stigao je i odgovor biskupa Petra Palića

Biskup Petar Palić Grude
Hercegovina.info

Nakon što su grudski fratri pozvali biskupa Petra Palića da podijeli sakrament potvrde (krizma) u Župi sv. Kate, on je odgovorio da je spreman učiniti sve da se riješi ova mučna situacija u biskupiji pa i podijeliti traženi sakrament. Međutim, to se neće dogoditi dok otpušteni franjevci ne riješe svoj kanonski status sukladno odredbama Katoličke Crkve jer im je trenutačno zabranjeno svećeničko djelovanje.

Na naš upit hoće li biskup Petar Palić otići u Grude na krizmu, iz Biskupskog ordinarijata smo dobili proslijeđeni odgovor koji je bisup već ranije poslao "velečasnom gospodinu" Stanku Pavloviću. Ovo pismo će očito biti i modus operandi prema svim župama koje su zahvaćene "Hercegovačkim slučajem", a koje pokazuju neku želju za rješavanjem stvari prije nego to učini biologija.

"Velečasni gospodine!

Primio sam pismo koje ste potpisali Vi i dvadeset i dvoje vjernika, koji su potpisani kao 'članovi Pastoralnog i Ekonomskog vijeća. Zahvaljujem na upućenom pismu. U ovom dopisu se ne namjeravam posebno osvrtati na pojedine tvrdnje i stavove u pismu, koji odudaraju od crkvenog nauka, discipline, tradicije, kao i postojećih pozitivnih crkvenih zakona i odluka. 

S obzirom na Vaš status, a na temelju informacija bilo od nadležnih tijela Svete Stolice, bilo iz Biskupskog ordinarijata, Vi ste prema važećim odlukama vrhovnog poglavara Franjevačkog reda fra Giacoma Binija otpušteni iz Reda manje braće franjevaca, koje je potvrdila Sveta Stolica 23. lipnja 2001. godine. Zakonitim otpuštanjem iz redovničke ustanove prestali su Vaši redovnički zavjeti i sve obveze i prava nastala iz zavjetovanja. Nadam se da Vam je jasno što to za Vas znači.

Budući da ste kao redovnik primili sveti red đakonata i prezbiterata, ujedno Vam je zabranjeno vršiti svete redove dok ne nađete biskupa koji će Vas poslije prikladne kušnje u biskupiji primiti ili Vam barem dopustiti vršenje svetih redova.

S tim u vezi, a u cilju rješavanja Vašeg kanonskog statusa, ovime izražavam svoju spremnost, i ukoliko Sveta Stolica s time bude suglasna, inkardinirati Vas u Mostarsko-duvanjsku biskupiju sukladno pravnim odredbama Katoličke crkve. Svjestan svoje odgovornosti za Božji narod, ali i odgovornosti u čuvanju crkvene discipline, nudim Vam što u ovome trenutku kao dijecezanski biskup mogu učiniti. Očitujem i svoju spremnost i otvorenost za razgovor, a sve u cilju rješavanja Vašega statusa i situacije u Župi Grude, pa samim tim i podjele sakramenta sv. Potvrde. Uz pozdrav i blagoslov u Gospodinu", naveo je u svom odgovoru Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski.

Članovi pastoralnog i ekonomskog župnog vijeća, zajedno sa svećenikom Stankom Pavlovićem, pozvali su biskupa Palića da podijeli sakrament potvrde u Župi svete Kate u Grudama u subotu, 14. svibnja. U pismu koje je procurilo u javnost, naveli su da  župljani župe Grude neprestano se još imenovanja za mostarsko-duvanjskoga biskupa svevišnjemu mole da baš ovaj biskup, kao novi pastir, nesretni „hercegovački slučaj“ napokon sagleda u svjetlu navedenih postavki i duha Drugoga vatikanskog sabora.

Podsjetimo i da ovo nije prvi put da mostarsko-duvanjski biskupi dobivaju ovakve i slične pozive jer ih je i bivši biskup Ratko Perić dobivao iz Župe Grude.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.