OTKAZALI LETOVE IZ TUZLE Ryanair ne želi plaćati naknadu od 3 KM po putniku

Ryanair
Unsplash

Putnici koji su imali karte za letove Ryanaira iz Tuzle rezervirane za datume nakon 31. svibnja, obaviješteni su o otkazivanju leta. Razlog odlaska Ryanaira je naknada od 3 marke za prevezene putnike koje inače plaćaju sve kompanije koje koriste bh. zračne luke, piše N1.

Ugovor nije raskinut

Na sastanku odgovornih iz zračne luke Tuzla i Ryanaira odlučeno je da će ta kompanija privremeno suspendirati letove, ali ugovor nije raskinut.

“Sve je kulminiralo polovicom ožujka kada su se oni nama obratili tražeći pojašnjenja o kakvoj se naknadi radi. Mi smo komunicirali i s Ryanairom i s Direkcijom za zrakoplovstvo BiH, na kraju sam osobno otišao u Direkciju jer su oni platili naknadu od tri marke, ali su tražili dodatno vrijeme da bi to ugradili u svoj proračun. U tom pravcu je bila naša molba ako se može dati mjesec dana roka da se to sve završi i evo kada je sve to završeno oni su rekli da ne žele plaćati te tri marke aerodromu Tuzla”, kaže Dževad Halilčević, direktor Aerodroma u Tuzli.

Ryanair još uvijek leti iz Banje Luke

Ryanair iz Tuzle leti od studenoga prošle godine. Taksu Direkciji za zrakoplovstvo BiH već dvije godine ne plaća ni zračna luka iz Banje Luke niti dostavlja izvještaje. Ryanair neće obustaviti letove iz Banje Luke, a iz Direkcije poručuju kako će koristiti sve mogućnosti kako bi pristojbu počeli plaćati i na banjolučkom aerodromu.

“To će se platiti, ali bojim se da će platiti građani BiH kroz sudske presude koje će Direkcija vjerojatno dobiti. Još uvijek ti procesi traju. Jedna presuda je stigla, uložena je žalba. Sve presude su spore i traju, ali će jednog dana biti završene” , kaže Aleksandar Lalović, Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH.

Niskotarifne kompanije gube interes

Hoće li jednoga dana i građani BiH imati izbor niskotarifnih letova približno koliko u regiji nije vjerojatno. Tvrtke koje nude jeftine usluge i kada dođu na naš aerodrom izgube interes nakon razdoblja u kojem im država omogući beneficije.

Ako pogledamo situaciju s Wizzairom koji je imao jako dobar faktor punjenja, za koji nismo mijenjali komercijalne uvjete, a oni su ipak odlučili zatvoriti svoju bazu koja postavlja pitanje u kojoj mjeri su oni zainteresirani.

"A zašto?"

“Sad vam kažem, faktor punjenja nije bio problem”, kaže Belma Čureković, Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Letovi iz Mostara nikad nisu uspostavljeni

Ipak nakon odlaska iz Sarajeva za bazu se ponudio aerodrom u Mostaru. Ugovor je potpisan, letovi nikad uspostavljeni.

“Nakon odluke Wizzaira da ovu godinu neće uspostaviti ni jednu destinaciju prema habovima u Europi, odlučili smo se na javni poziv na temelju subvencija Grada Mostara HNŽ. Iznos od milijun maraka je raspisan za kompaniju koja bi letjela iz Mostara”, ističe Nedjeljko Ćorić, Zračna luka Mostar.

Naravno, novac građana BiH koji kada se već ulažu u strane avio kompanije trebaju imati klauzulu u ugovorima o subvenciji da bez leta i određenog broja putnika nema ni subvencija.