OŠTRO UPOZORENJE Europska komisija objavila kartu na kojoj se BiH crveni

Europska komisija objavila kartu klimatskih promjena
Instagram

Europska komisija na društvenim mrežama danas je objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene. Na karti se posebno ističu Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

“Vidite li crvene točke na karti? Oni su oštro upozorenje na promjenu klime“, piše EK. Crvenim su točkama prikazana opožarena područja 2022. godine. Crvenim točkama prekriveno je gotovo pola Hrvatske, posebno Dalmacija i njeno zaleđe, ali su rasprostranjene i u dijelu unutrašnjosti, od Dalmacije pa do Karlovca. Bosna i Hercegovina se skoro sva “crveni”, osim dijela Brčko Distrikta.

“2022. bila je druga najgora godina za šumske požare. U EU je izgorjelo gotovo 900.000 hektara zemlje, što je površina veličine Cipra. Pritom su izgorjele mnoge šume. Ne možemo si dopustiti da ih izgubimo i jedinstvene prednosti koje donose, od regulacije klime do bioraznolikosti. Šumski požari, suša i drugi pritisci prijete njihovoj budućnosti”, napisali su iz Europske komisije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

“Popunjavamo informacijske praznine o europskim šumama i stvaramo sveobuhvatnu bazu znanja o šumama u EU-u. Naš novi predloženi Zakon o nadzoru šuma iskoristit će našu satelitsku mrežu Copernicus i lokalne podatke za stvaranje resursa za mapiranje, praćenje, prikupljanje i dijeljenje kritičnih informacija o europskim šumama. Oni će omogućiti zemljama EU-a, vlasnicima i upraviteljima šuma da se uhvate u koštac s izazovima i zaštite ekološke i gospodarske funkcije šuma”, poručuju iz Europske komisije.