OSLOBOĐEN LIMAN, RUSI POBJEGLI "Povukli smo vojsku, Ukrajinci su imali nadmoć"

OSLOBOĐEN LIMAN, RUSI POBJEGLI "Povukli smo vojsku, Ukrajinci su imali nadmoć"
Screenshot

Rusija je danas priopćila da su se njezine snage povukle iz grada Limana u istočnoj Ukrajini kako bi izbjegle da ih opkoli ukrajinska vojska. "U vezi sa stvaranjem prijetnje opkoljavanja, savezničke trupe povučene su iz naselja Krasni Liman na povoljnije položaje", priopćilo je ministarstvo obrane u Moskvi koristeći ruski naziv grada.

Ukrajinsko zauzimanje Limana, koji je mjesecima služio kao logističko i transportno središte za ruske operacije, označilo je veliki poraz Moskve dan nakon što je predsjednik Vladimir Putin proglasio aneksiju četiri ukrajinske regije, među kojima je Donjeck, gdje se nalazi Liman.

Nešto ranije ukrajinska vojska je priopćila da su njezini vojnici ušli u Liman. "Ukrajinske snage ulaze u Liman u oblasti Donjeck", objavilo je ukrajinsko ministarstvo obrane na Twitteru. U jednominutnom videu koji prati poruku vide se dva ukrajinska vojnika kako mašu, a potom vješaju svijetloplavo-žutu državnu zastavu pokraj natpisa Liman pred ulazom u grad, prenosi Hina.

"Razvijamo svoju nacionalnu zastavu i postavljamo je na vlastiti teritorij. Liman će uvijek biti dio Ukrajine", rekao je jedan od dvojice vojnika. Prije toga ukrajinska vojska je objavila da je "okružila" nekoliko tisuća ruskih vojnika u tom gradu.

Rusi kažu da su Ukrajinci imali nadmoć u Limanu

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su ruske snage prije povlačenja iz Limana ubile više od 200 ukrajinskih vojnika u 24 sata i uništile 14 oklopnih vozila. "Unatoč pretrpljenim gubicima, uz značajnu nadmoć u snagama i sredstvima neprijatelj je doveo pričuve i nastavio s ofenzivom", rekao je glasnogovornik. Liman je prvi grad u Donjecku koji je ponovno zauzela ukrajinska vojska otkako je Rusija jučer proglasila aneksiju.