OSMICI I DEBEVECU UKINUT PRITVOR Nakon tri mjeseca izašli na slobodu

Ranko Debevec i Osman Mehmedagić Osmica idu u pritvor
Raport

Sud Bosne i Hercegovine je djelomično prihvatio prijedlog Tužiteljstva BiH i donio rješenje kojim se osumnjičenim Ranku Debevecu i Osmanu Mehmedagiću ukida pritvor.

Suspendirani predsjednik Suda BiH i bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) na slobodu će biti pušteni kada predaju sve važeće putne isprave, navode sa Suda BiH.

Debevecu i Mehmedagiću određuje se zabrana napuštanja boravka, u vidu ograničenja na području općine mjesta boravka, zabrana putovanja i zabrana sastajanja s određenim osobama, a izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za istim postoji potreba ili do drugačije odluke Suda.

Kontrola opravdanosti izrečenih mjera vršit će se po isteku svaka dva mjeseca od dana donošenja posljednjeg rješenja.

"Osumnjičeni su upozoreni da im se može odrediti pritvor ukoliko prekrše obaveze nametnute ovim rješenjem. Protiv navedenog rješenja dozvoljena je žalba kaznenom vijeću ovog Suda, u roku od tri dana od dana prijema pismenog otpravka istog", navode iz Suda BiH.

Debevec i Mehmedagić se terete za kaznena djela zloupotrebe službenog položaja, nezakonito prisluškivanje sudaca Suda BiH i zaposlenika radnika Tužiteljstva BiH prilikom provođenja istražnih radnji Tužiteljstva BiH i Suda BiH, krivotvorenje isprava, primanje nagrade i drugih oblika koristi.