OŠ NA BIJELOM BRIJEGU Dva razreda "out", čeka se rezultat PCR testa dvoje učenika

Koronavirus
Ilustracija

Dva razreda Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića u Mostaru trenutno pohađaju online nastavu, dok se ne ustanovi je li dvoje učenika pozitivno na koronavirus.

Naime, u jednom razredu jedan od učenika dobio je temperaturu te je testiran na koronavirus, dok je u drugom na koronavirus pozitivan otac jednog učenika, te se također čeka rezultat testa. U školi na Bijelom Brijegu nismo dobili komentar na ovu situaciju, budući da je ravnateljica bila na sastancima, no roditelji nam potvrđuju da je ona točna, a sa svime je upoznat i ministar Hadžović.

Dok ne stignu rezultati testova ovih dvoje učenika, oni i njihove školske kolege nastavu će pratiti online. Ukoliko testovi budu negativni vraćaju se u školske klupe, a ako pak rezultati testova budu pozitivni na koronavirus sva djeca morat će u samoizolaciju.

Postavlja se pitanje imaju li ovakve mjere zapravo smisla, a to je jedan od razloga i zahtjeva roditelja, koji su tražili da u slučaju koronavirusa ne ide cijeli razred u samoizolaciju.

Koronavirus

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske Rašid Hadžović kaže da ima informacije o ovim slučajevima, no, da obrazovni sustav mora slijediti upute struke te da je pitanje što će se dalje događati.

"Tko zna što će biti ako ponovno dođe do izvanredne situacije, odnosno ako se proglasi stanje nesreće. Na to pitanje jedino mogu odgovoriti liječnici i epidemiolozi. Mi moramo provoditi i poštivati one mjere koje su nam oni propisali. Što se tiče tih zdravstvenih pitanja i mjera mi u to ne možemo ulaziti, moramo se uklopiti u ono što oni kažu, a slažemo li se mi kao ministarstvo i kao roditelji s takvim mjerama to je druga priča. Od nas bi to bilo nezahvalno očekivati da mi rješavamo te stvari. Ja sam i roditelj i prosvjetni radnik. Moji roditelji su rizična skupina i moja djeca trenutačno idu u školu. Moramo ići ovako dalje dok se nešto ne promjeni", ističe ministar te dodaje.

"Svaka škola ima svoj krizni plan, i operativni tim u kojem su ljudi iz vijeća roditelja. Naše je samo da iz određene škole postojeći slučaj prijavimo struci. Mi nismo kompetentni da odlučujemo o mjerama koje su oni donijeli ili koje donose. I vi i ja znamo da ovo nije normalna situacija ako moramo nositi maske. Pandemija, epidemija, stanja prirodne nesreće nisu normalne situacije. No, budući da su one uzrokovane sa zdravstvene strane mi moramo njih pratiti i slušati."

Objasnio je i zašto se razredi svode na samo 15 učenika.

"Imamo dokument federalnog Ministarstva zdravstva i federalnog Zavoda za javno zdravstvo o preporukama povratka u škole. Nakon toga federalno Ministarstvo donosi naredbu da su te preporuke obvezujuće. Nakon toga Zavod za javno zdravstvo HNŽ donosi mjere koje potvrđuje Krizni stožer županijskog ministarstva. Kada imate naredbu koja je sve to prošla vi je morate poštovati. Nisam ni ja za to da je u razredu petnaestero djece, ali mjera je takva iz razloga da grupe budu što manje kako bi se što lakše kontrolirala situacija. Kada su djeca podijeljene u dvije grupe, ako se u jednoj dogodi slučaj korone, ova druga grupa ipak ostaje. I to je jedan od ciljeva, kako bi se što više suzbio koronavirus. Mi od lipnja razmišljamo kako ćemo krenuti u školsku godinu. Sve je isplanirano kako bi se moglo u školske klupe. Zamislite da nismo nikako krenuli."

I sam ministar je protiv online nastave.

"Od Unicefa postoji plan po kojem je potrebno da se djeca vrate u škole. Mi moramo misliti o socijalizaciji i o druženju. Online nastava nije pravo rješenje za djecu i onda je bolje da idu u školu podijeljeni na manje grupe. Situacija nije jednostavna. I moja djeca idu u školu i nije nam nikome svejedno. Struka se boji da ne dođe do zatrpavanja bolnica i to je njihov  najveći strah. Iz tog razloga su veće grupe otpale. Idemo dan za danom, pratimo situaciju i obavještavamo naše stručnjake", rekao je u razgovoru za hercegovina.info ministar Rašid Hadžović.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.