OPSENICA Vlada HNŽ nije jedina adresa za prosvjede

Goran Opsenica
hercegovina.info

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ oglasilo se priopćenjem povodom najavljenog prosvjeda sindikata zdravstvenih djelatnika. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

''Prosvjed zdravstvenih djelatnika je u potpunosti opravdan, a odgovorni umjesto kolektivnog sjećanja nude kolektivnu amneziju. Do jučer su zdravstvene djelatnike okivali u zvijezde, zahvaljivali im za sve što su učinili i čine u vrijeme pandemije, a danas unatoč činjenici da pandemija još nije okončana, dovode ih u situaciju da na ovakav način traže ono što im po svemu pripada, a što su drugi već dobili.

Vlada HNŽ je vremenom postala „prava“ adresa za sve probleme, no u ovom slučaju sigurno nije jedina. Vlada HNŽ se usprkos upozorenjima da postoje i druge ranjive i potrebite kategorije (korisnici socijalne pomoći, umirovljenici, branitelji, zdravstveni djelatnici…), uvjerena u pozitivne odluke drugih poslodavaca, odlučila maksimalnim iznosom pomoći samo izravnim korisnicima županijskog proračuna te se u financijskom smislu dovela u gotovo bezizglednu situaciju da (prizna i) popravi grešku sada kada su te odluke izostale'', navode iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ.

''No kako je rečeno, Vlada HNŽ nije jedina adresa za prosvjede. Izmjenama i dopunama Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ i Izmjenama i dopunama Proračuna HNŽ za 2022. godinu predviđena su dodatna financijska sredstva u iznosu od 16.000.000 KM za pomoć zdravstvenim ustanovama u županiji'', kazali su u priopćenju.

''No izostao je i nagovještaj mogućnosti poslodavaca da dio tih sredstava opredijele za pomoć zdravstvenim djelatnicima. Umjesto toga upućuju ih na adrese osnivača, prvenstveno Vlade HNŽ. A Vlada HNŽ je (su)osnivač 4 od 16 zdravstvenih ustanova, no i pored toga ove je godine za sve zdravstvene ustanove već izdvojila 13.000.000 KM. Kada bi drugi osnivači, gradovi i općine, iz svojih proračuna izdvajali financijska sredstva samo za njihove
zdravstvene ustanove, u omjeru kako to čini Vlada HNŽ, odgovorno tvrdimo da ne bi bilo problema u financiranju zdravstvenih ustanova'', priopćili su.

''No umjesto toga, na djelu je zabijanje glave u pijesak kao oprobani recept, kojim su nebrojeno puta do sada svoju odgovornost prebacili na Vladu HNŽ.
Pitamo se samo dokle tako? Trebaju li zdravstveni djelatnici organizirati prosvjede pred svim zdravstvenim ustanovama i pred svim sjedištima jedinica lokalne samouprave da bi ih se ozbiljno shvatilo, ne samo u ovom slučaju?'', zaključuju iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ.