OPET UHIĆEN Splitski huligan koji je pretučen u Beogradu prijetio treneru da će mu pobiti cijelu obitelj ako ne donese 35 tisuća eura

Klis huligan

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo pokrenulo je prije mjesec dana istragu protiv Stjepana Mihovilovića, zvanog Klis, 33-godišnjaka iz Klisa, i to zbog sumnje da je prije tri godine iznuđivao Zvonka Giljanovića, poznatoga splitskog boksačkog trenera, od kojeg je uz prijetnje smrću iznudio 35 tisuća eura, piše Slobodna Dalmacija.

Giljanović stariji prijavio je policiji iznudu još početkom 2019. godine, a u kaznenoj prijavi koju je policija podignula nekoliko mjeseci poslije stoji da je Klis došao u boksački klub na Gripe te je od Zvonka Giljanovića tražio da nabavi i preda mu 35 tisuća eura, a ako to ne učini, da će ubiti i njega i njegova sina Ivana i Ivanovu obitelj.

Giljanović mu je, navodi se u policijskoj prijavi, znajući da je Klis nasilan, nakon nekoliko dana predao 262 tisuće i 500 kuna.

Mihovilovićev odvjetnik pokušao je žalbom osporiti rješenje o provođenju istrage, no sudac splitskoga Županijskog suda prije nekoliko je dana odbio žalbu i potvrdio otvaranje istrage protiv 33-godišnjaka koji, naravno, u potpunosti negira, u navedenoj žalbi, da je iznuđivao starijega Giljanovića.

Iskazi žrtve i svjedoka

Sudac istrage utvrdio je da postoji osnovana sumnja da je kazneno djelo počinjeno, i to ne samo na temelju iskaza žrtve, koja, kako se navodi, “na posve jasan, određen, okolnosan i uvjerljiv način ukazuje na sve riječi, postupke i radnje okrivljenika Stjepana Mihovilovića u kojima bi bila sadržana obilježja predmetnog kaznenog djela”, već i na temelju iskaza jednog svjedoka.

''Upravo provođenjem planiranih istražnih radnji specificiranih u pobijanom rješenju o provođenju istrage, a po potrebi provođenjem i drugih istražnih radnji, razjasnit će se sve okolnosti od značaja za pravilno utvrđivanje stanja stvari, nakon čega će ODO u Splitu moći ocijeniti hoće li u konkretnom slučaju podignuti optužnicu protiv okrivljenika Stjepana Mihovilovića i zbog kojeg kaznenog djela ili će se protiv dotičnog okrivljenika kazneni postupak obustaviti'', obrazložio je sudac istrage.

Ako Mihovilović bude optužen, prijeti mu, za ovo kazneno djelo, kazna zatvora od jedne do osam godina.

Kad će Klis iznijeti svoju stranu priče, još se ne zna s obzirom da se posljednje dvije godine nalazi u zatvoru u Njemačkoj, gdje je završio nakon što je uhićen u velikoj međunarodnoj policijskoj akciji u srpnju 2020. godine, zajedno s još jednim mladićem s kaštelanskog područja, zbog sumnje da su prošvercali oko 30 kilograma kokaina i 50 kilograma marihuane, koja navodno dolazi iz španjolske Seville.

Kako doznaje Slobodna Dalmacija, i dandanas još je u Njemačkoj.

Široj je javnosti Klis postao poznat nakon što je sredinom prosinca 2017. godine, zajedno s još petoricom prijatelja, uhićen na beogradskom stadionu JNA, kada su izazvali tučnjavu i nerede na utakmici Partizana i Crvene zvezde, u ratu navijačkih frakcija Grobara. Splićani su tada izvukli deblji kraj dobivši dobre batine.

Dug za izgubljenu drogu

Pričalo se tada u kuloarima da su Klis i ostali bili angažirani jer su morali vratiti dug za izgubljenu drogu Filipa Koraća, šefa zloglasnog zemunskog klana, no službene vlasti Srbije nikada nisu to dokazale. Ili bar mediji za to nisu doznali. Mihovilović je zbog nereda bio osuđen u Srbiji na šest mjeseci zatvora, a zabranjen mu je na pet godina ulazak u Srbiju.

Već kao maloljetnik pljačkao je benzinske postaje i kioske, a o njemu se pisalo nakon što je završio u zatvoru zbog pljačke benzinske postaje Europa Mill te pljačke poslovnice PSK-a u Splitu 2007. godine.

Bio je Klis, zajedno s Tomislavom Šoljićem, u USKOK-ovoj optužnici kao jedan od onih koji je platio pravosudnom policajcu u splitskom zatvoru da mu unese mobitel.

Iako je optužnica podignuta još 2010. godine, do danas nije donesena presuda pa su optužbe protiv svih okrivljenih za davanje mita (za što je po tadašnjem zakonu bilo propisano do tri godine zatvora) otišle u zastaru, i to još prije dvije godine, tako da je na optuženičkoj klupi ostao jedino još pravosudni policajac!

Jednom je pobjegao policajcima, i to dok je služio kaznu u Šibeniku. Tražio je tada dozvolu da ide na sprovod tetki u Bristivicu, a onda je “zbrisao” te je uhićen nakon deset sati u jednom splitskom kafiću.
Također, Mihovilović nikada nije osuđen za događaj iz prosinca 2015. godine u Dugopolju, kada je na svadbenom slavlju pucao iz kalašnjikova i pištolja na parkiralištu ispred svadbenog salona “Dolis” i TC-a “Lesnina”, znajući da se na parkiralištu nalazi veći broj osoba i da se u blizini nalaze pristupne ceste poslovne zone “Dugopolje”.

Što se tiče njegove “žrtve”, boksačkog trenera Zvonka Giljanovića, važno je spomenuti da je on otac Ivana Giljanovića, zvanog Giljo, koji se trenutačno nalazi u zatvoru na odsluženju petogodišnje zatvorske kazne zbog pokušaja ubojstva Marka Bekavca početkom svibnja 2018. godine u kafiću “Clo”.

Stariji Giljanović bio je, po optužnici USKOK-a protiv zločinačke skupine Željka Rajića, kojoj se trenutačno sudi na splitskome Županijskom sudu, žrtva još jedne iznude, i to baš od strane Rajića. Optužnica navodi da je njegov sin bio glavna meta Rajićeve skupine koja je htjela preuzeti njegove poslove i klijente.

Starijeg je Giljanovića, smatra USKOK, tijekom prosinca 2018. godine Rajić iznuđivao također u prostorijama boksačkoga kluba, kada mu je rekao da mu mora donijeti pet tisuća eura inače će on i njegovi ubiti i njega i sina mu i sinovu obitelj.

Ovaj mu daje novac, no nekoliko dana poslije Rajić opet dolazi i govori Zvonku da su on i njegovi prijatelji jako ljuti na njegova sina i da im zato mora dati još 5000 eura da ih smiri, inače će ga ubiti.

I tad daje novac, a Rajić desetak dana poslije s Antom Vučkom uz iste prijetnje opet traži 10 tisuća eura.
Zvonko i to plaća, no mira nema jer 3. siječnja 2019. godine na njegov parlafon zvoni nepoznata osoba i prijeti mu smrću, da bi onda sve kulminiralo poslije dvadesetak dana, kad je Vučak u Okrugu Gornjem, ispred Giljanovićeve kuće, izrešetao njegov Mercedes.

''Svih ovih mjeseci živio sam u strahu, morao sam nositi pancirku, okretao bih se oko sebe kad bih parkirao auto'', kazao je Zvonko Giljanović nakon uhićenja Rajićeve skupine.