ON DOŠETAO U NOVINARSKU REDAKCIJU Ministarstvo pravde BiH nije dobilo dokumentaciju o bijegu Miškovića u Hrvatsku

Ivica Mišković
Bhportal

Ivica Mišković (65), kako je ranije izvijestila zagrebačka policija, lociran je na području Zagreba, ali nije uhićen.

On je u Kaknju 7. studenoga na očigled svih prisutnih iskočio kroz prozor prostorije za zadržavanje Osnovnog suda u Banjoj Luci nakon što su ga osudili na četiri godine zatvora zbog seksualnog zlostavljanja unuke. Sada slobodno šeće Zagrebom, šetao je ulicom u kojoj se nalazi dječji vrtić, a jutros je došao i do redakcije 24sata. Vrlo neuvjerljivo tvrdio je da nije kriv za kaznena djela za koja je osuđen i da mu je sve podmetnuto. Potom se udaljio u nepoznatom smjeru, a redakcija je o svemu obavijestila policiju. 

Ministarstvo pravde u Vijeću ministara nije primilo zahtjev nadležne pravosudne institucije u BiH za pružanje međunarodne pravne pomoći u vezi sa slučajem bijega osuđenog pedofila Ivice Miškovića u Hrvatsku, rečeno je Novinskoj agenciji Republike Srpske u ovom ministarstvu.

Kako navode, iz Ministarstva pravde ističu da je uvidom u informacijski sustav za upravljanje predmetima i dokumentima ovog ministarstva utvrđeno da predmet u vezi s bijegom Miškovića u Hrvatsku nije primljen.

"Imajući u vidu da je Ministarstvo pravde samo centralno tijelo veze u postupcima pružanja međunarodne pravne pomoći, o eventualnom pokretanju nekog postupka odlučuje isključivo mjerodavni sud ili tužiteljstvo u BiH i informaciju o tome može dati sud koji je donio presudu ili zatvorska institucija, ako je navedena osoba izdržavala kaznu zatvora", pojasnili su iz Ministarstva pravde.

Iz Ministarstva navode da će, ukoliko prime bilo kakav zahtjev mjerodavnog pravosudnog tijela u BiH za pružanje međunarodne pravne pomoći prema zamoljenoj državi, javnost o tome biti pravovremeno informirana.

Skidao je unuku i tjerao je da ga dira

Prema pisanju medija u BiH Mišković je tog 7. studenog, iako ima problem s koljenom i umjetan kuk, napao pravosudnu policajku i pobjegao iz zgrade suda, a dvojica pravosudnih policajaca koji su za njega bili zaduženi, završili su na disciplinskom postupku te su ih privremeno suspendirali.

Tjedan dana kasnije Mišković je lociran na području Zagreba no policija ga nije uhitila.

"Nije bilo osnova za njegovo daljnje zadržavanje, odnosno uhićenje s obzirom na to da je osoba i hrvatski državljanin. Naime, prema odredbama Ustava Republike Hrvatske, hrvatski državljanin ne može biti izručen drugoj državi, osim kad se mora izvršiti odluka o izručenju ili predaji, donesena u skladu s međunarodnim ugovorom ili pravnom stečevinom Europske unije", odgovorili su nam iz zagrebačke policije te dodali: 

"S obzirom na to da navedeni uvjet u odnosu na navedenu osobu nije bio ispunjen, Interpol Zagreb uputio je Interpolu Sarajevo obavijest o protokolu koji je potrebno ispuniti putem nadležnih pravosudnih tijela."

A u BiH osuđen je za zaista gnjusna nedjela. Majka Miškovićeve unuke lani je za emisiju  Provjereno Nove TV opisala da je primijetila da nešto ne štima kada je Mišković, očuh žrtvina oca, krenuo za djevojčicom u sobu.

"Pošla sam do sobe, gurnula vrata i kako sam gurnula vrata da uđem, on je u tom trenutku njoj bio iza leđa. Dijete je sjedilo na krevetu i gledalo u telefon. Istog je trena skočio i počeo mi govoriti kako mora ići. Nakon toga se na brzinu obukao i istrčao iz kuće.

Dijete je ispričalo kako ju je tjerao da ga dira (...)  i da se to događalo svaki puta kad bi ju odveo iz kuće", ispričala je majka žrtve za Provjereno.

Navodno joj se, kad ga je upitala kako je to mogao učiniti, nasmijao u lice i rekao da dijete laže. Iako je tada uspio pobjeći preko granice u Hrvatsku pa potom i u Njemačku, na kraju je ipak izručen BiH.