OMILJENA DESTINACIJA PLOČE Droga stiže brodovima, posadu puste, tko je naručio "ne zna se"

Droga banane
Ilustracija

Sve češća su krijumčarenja drogom preko luke Ploče u Hrvatskoj. Dobar dio toga predodređen je i za bh. tržište, a samo u posljednje vrijeme dogodio se niz bezuspješnih višemilijunskih krijumčarenja nakon otkrivanja droge.

Kokain i heroin kao najnovija "akvizicija" dubrovačke policije.

U listopadu i studenom prošle godine policija je uz pomoć Županijskog suda u Dubrovniku otkrila veće količine kokaina i heroina, no nakon opsežno provedenih kriminalističkih istraga te saslušanja zapovjednika brodova i posade utvrđeno je kako nemaju veze s ovom vrstom transporta, nakon čega su brodovi otplovili dalje. Tko je naručio drogu, i kome ona stiže javnost još uvijek ne zna, a poznato je da luku Ploče uvelike koriste i bh. gospodarstvenici.

Zapljene su, kako je rečeno medijima, rezultat dva, navodno međusobno nepovezana, kriminalistička istraživanja sofisticiranih načina krijumčarenja opijata. Inače, riječ o do sad najvećoj zapljeni heroina u Hrvatskoj, prije koje je rekordna zapljena bila ona od 140 kg heroina na graničnom prijelazu Bajakovo 2015. godine. Obje vrste narkotika zaplijenjene su u Luci Ploče. Heroin je zaplijenjen 11. listopada, a kokain 3. studenog prošle godine. 

Heroin se nalazio skriven u olovnim ingotima, odnosno kockama mase 80 tona koje su prevožene brodom preko Turske. Provjerom je utvrđeno kako se u unutrašnjosti polovice ingota nalazio skriven heroin koji je bio pakiran u ukupno 256 paketića. Naravno, heroin je otkriven pretragom broda uz ishođeni nalog suca istrage Županijskog suda u Dubrovniku.

Kokain je u 54 paketića bio skriven u posebno načinjenom čeličnom spremištu koje je bilo magnetom te vijcima pričvrščen u podmorskom dijelu broda za rasute terete koji je u luku Ploče doplovio iz jedne kolumbijske luke na obali Tihog oceana. Riječ je o teretu uglja na brodu dužine 220 i širine 30 metara.

Droga s okusom banana.

Prošle godine u luci Ploče zaplijenjena je rekordna količina kokaina. Kako je tada potvrđeno, radi se o oko 500 kilograma kokaina koji je dopremljen u kontejneru banana iz Južne Amerike. Nitko kokain nije preuzeo i nije bilo uhićenja. Otkrili su ga carinci prilikom redovite kontrole kontejnera.

Kokain je probao s bananama na tržište ući i tri mjeseca poslije, zajedničko im je bilo što se, opet, naručitelj "nije znao". "Pronađeno je 16 paketa u kojima je bruto mjerenjem izvagano 18,2 kilograma kokaina", priopćeno je tada iz PU dubrovačko-neretvanske.

Policijski službenici izuzeli su pronađeni kokain te započeli s provođenjem kriminalističkog istraživanja, ali bezuspješno.