OMILJENA DESTINACIJA PLOČE Droga stiže brodovima, posadu puste, tko je naručio "ne zna se"

OMILJENA DESTINACIJA PLOČE Droga stiže brodovima, posadu puste, tko je naručio "ne zna se"
Ilustracija

Sve češća su krijumčarenja drogom preko luke Ploče u Hrvatskoj. Dobar dio toga predodređen je i za bh. tržište, a samo u posljednje vrijeme dogodio se niz bezuspješnih višemilijunskih krijumčarenja nakon otkrivanja droge.

Kokain i heroin kao najnovija "akvizicija" dubrovačke policije.

U listopadu i studenom prošle godine policija je uz pomoć Županijskog suda u Dubrovniku otkrila veće količine kokaina i heroina, no nakon opsežno provedenih kriminalističkih istraga te saslušanja zapovjednika brodova i posade utvrđeno je kako nemaju veze s ovom vrstom transporta, nakon čega su brodovi otplovili dalje. Tko je naručio drogu, i kome ona stiže javnost još uvijek ne zna, a poznato je da luku Ploče uvelike koriste i bh. gospodarstvenici.

Zapljene su, kako je rečeno medijima, rezultat dva, navodno međusobno nepovezana, kriminalistička istraživanja sofisticiranih načina krijumčarenja opijata. Inače, riječ o do sad najvećoj zapljeni heroina u Hrvatskoj, prije koje je rekordna zapljena bila ona od 140 kg heroina na graničnom prijelazu Bajakovo 2015. godine. Obje vrste narkotika zaplijenjene su u Luci Ploče. Heroin je zaplijenjen 11. listopada, a kokain 3. studenog prošle godine. 

Heroin se nalazio skriven u olovnim ingotima, odnosno kockama mase 80 tona koje su prevožene brodom preko Turske. Provjerom je utvrđeno kako se u unutrašnjosti polovice ingota nalazio skriven heroin koji je bio pakiran u ukupno 256 paketića. Naravno, heroin je otkriven pretragom broda uz ishođeni nalog suca istrage Županijskog suda u Dubrovniku.

Kokain je u 54 paketića bio skriven u posebno načinjenom čeličnom spremištu koje je bilo magnetom te vijcima pričvrščen u podmorskom dijelu broda za rasute terete koji je u luku Ploče doplovio iz jedne kolumbijske luke na obali Tihog oceana. Riječ je o teretu uglja na brodu dužine 220 i širine 30 metara.

Droga s okusom banana.

Prošle godine u luci Ploče zaplijenjena je rekordna količina kokaina. Kako je tada potvrđeno, radi se o oko 500 kilograma kokaina koji je dopremljen u kontejneru banana iz Južne Amerike. Nitko kokain nije preuzeo i nije bilo uhićenja. Otkrili su ga carinci prilikom redovite kontrole kontejnera.

Kokain je probao s bananama na tržište ući i tri mjeseca poslije, zajedničko im je bilo što se, opet, naručitelj "nije znao". "Pronađeno je 16 paketa u kojima je bruto mjerenjem izvagano 18,2 kilograma kokaina", priopćeno je tada iz PU dubrovačko-neretvanske.

Policijski službenici izuzeli su pronađeni kokain te započeli s provođenjem kriminalističkog istraživanja, ali bezuspješno.