OLAF SCHOLZ Njemački kancelar Zapadnom Balkanu u posjet dolazi, ali BiH zaobilazi

Olaf Scholz
Welt

Njemački kancelar Olaf Scholz je još prije mjesec najavio svoju posjetu Zapadnom Balkanu. Sada je definitivno da dolazi, međutim ne i u Bosnu i Hercegovinu.

Kada je najavljivao svoju posjetu državama Zapadnog Balkana, a s ciljem učvršćivanja aspiracije u EU, obuhvatio je svih šest država, međutim kako je vrijeme posjete došlo, Sarajevo je ostalo po strani.

On sutra (10. lipanj) dolazi u dvodnevni posjet regiji, a prvi sastanci planirani su u Beogradu i Prištini. Potom će, na poziv grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa, otputovati u Solun, na večeru s predstavnicima zemalja regionalne inicijative "Proces suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP)". Za 11. lipanj planirala je i posjeta Sjevernoj Makedoniji i Bugarskoj.

U fokusu putovanja biti će EU perspektiva zemalja Zapadnog Balkana, njemački doprinos unapređenju regionalnih suradnji i premašivanje bilateralnih blokada.

Analitičari navode kako će Olaf Scholz Bosnu i Hercegovinu posjetiti vjerojatno nakon oktobarskih Općih izbora navodeći da mu naša država, usprkos tome što je možda najveće bure baruta u regiji, nije primarni interes. To ima smisla pogotovo ako se uzme u obzir da je Bosna i Hercegovina daleko od kandidatskog statusa EU, a da su upravo EU integracije razlog njegovog dolaska.

U političkim krugovima u Berlinu, kako piše Deutsche Welle, može se često čuti da je Aleksandar Vučić, bez obzira na sve pritužbe na njegov način vođenja Srbije, ipak faktor broj jedan kada je u pitanju sigurnost Zapadnog Balkana, zbog čega njemački kancelar upravo i želi s njim da se sastane.