OHR UPUTIO OŠTRU PORUKU "Ovakvi napadi predstavljaju ozbiljno kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir"

Christan Schmidt
FEHIM DEMIR/EPA

Ured visokog predstavnika osuđuje najnovije pokušaje vladajuće koalicije u Republici Srpskoj da potkopa integritet Bosne i Hercegovine i onesposobi njene ključne institucije, navodi se u službenom priopćenju OHR-a.

Između ostalog, dodaje se kako ovakvi napadi predstavljaju ozbiljno kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, prenosi N1.

“Ovakvi napadi na ustavni poredak Bosne i Hercegovine predstavljaju ozbiljno kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, a time i samog mira i stabilnosti. Politički pritisak iz RS na Ustavni sud Bosne i Hercegovine je neustavan i bez pravnog uporišta. Sud je krajnji arbitar Ustava BiH. Entiteti nemaju ni pravo niti ovlaštenje ucjenjivati ga ili kontrolirati njegov rad”, navodi se.

OHR poziva na povratak poštivanju ustavnih obaveza u tom pogledu i brzo imenovanje sudaca u Ustavni sud BiH.

“Pored toga, nedavnim glasovanjem u Narodnoj skupštini RS kojim se pokušava spriječiti objavljivanje odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS jasno se ide protiv Općeg okvirnog sporazuma za mir. U skladu sa zakonskim okvirom Bosne i Hercegovine, sve odluke koje donosi visoki predstavnik su obavezujuće i kao takve će biti objavljivane u službenim glasilima. Nepostupanje na taj način predstavlja kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, a osim toga nema ni pravnu snagu. Također, Aneks X Općeg okvirnog sporazuma za mir obavezuje sve potpisnice, uključujući i RS, da u potpunosti surađuju s visokim predstavnikom. Nedavne odluke NSRS ni na koji način ne oslobađaju Republiku Srpsku ovih obaveza. Službenici koji zanemare svoje zakonske dužnosti i obaveze snose osobnu odgovornost za takve odluke i za posljedice tih odluka”.

Na kraju svog priopćenja dodaju:

“Uspostava vladavine prava jedan je od ciljeva Programa 5+2, a ove aktivnosti udaljavaju vlasti u BiH od ispunjavanja njihovih dugogodišnjih obaveza i ostvarivanja prioritetnih reformi za članstvo u EU. Ovi posljednji potezi RS predstavljaju opasan presedan i neće donijeti veći prosperitet, stabilnost i napredak na euroatlantskom putu. Visoki predstavnik će ostati posvećen obrani provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH”.