ODBOR SINDIKATA BRANI MINISTARSTVO Samo zdravi nastavnici i učenici će moći nadoknaditi izgubljeno

Škola
hercegovina.info

Županijski odbor Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, znanosti i kulture Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ), danas je poslao priopćenje za javnost, u kojem ukazuju na ozbiljnost epidemiološke situacije u ovoj županiji u odnosu na odvijanje nastavnih procesa.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"U vremenu kada se cijeli svijet bori snalazeći se u situaciji kada epidemija izazvana koronavirusom odnosi sve više života i kada ne postoji idealno rješenje, čuju se kritike na model izvođenja nastave u školama HNŽ-a. Napominjemo, mjere koje se provode propisuju stručnjaci epidemiolozi koji valjda znaju što treba raditi. U svim županijama i u Republici Srpskoj (RS) te mjere se provode i dosta su slične. 

Nastavni sati su skraćeni (u nekim zemljama okruženja čak i na 20 minuta), brojnija odjeljenja se dijele na grupe pa jedna grupa pohađa nastavu u školi, a druga na daljinu i smjenjuju se, pa sve do modela u Sarajevskoj županiji gdje su stariji osnovci i srednjoškolci u potpunosti upućeni na nastavu na daljinu i u školu ne idu od ožujka ove godine. U nekim zemljama škole se zatvaraju (npr. Austrija), u Hrvatskoj se sve više govori o potpunom prelasku na nastavu na daljinu. I u takvoj situaciji u našoj županiji se traži normalizacija nastavnog procesa, što znači da se trebamo pretvarati da je sve normalno, a nije

Treba napomenuti da je HNŽ u samom vrhu po broju zaraženih u BiH, a da u BiH svaki dan umire od 30, 50 pa i 70 ljudi. I nigdje se ne čuje toliko kritika na račun modela izvođenja nastave, osim u našoj županiji. Je li to normalno? Da smo ova dva i pol mjeseca radili bez skraćenja i bez svih mjera, sigurno bismo imali više oboljelih među učenicima i nastavnicima, a možda bi naš obrazovni sustav doživio i kolaps. Je li itko pita nastavno osoblje što oni misle?

Je li je točno da roditelji žele nastavu kakva je bila prije pojave koronavirusa? Točno je da su podijeljeni, kao što je točno da je podijeljena cjelokupna javnost, od onih koji žele ožujski scenarij zatvaranja, do onih koji ne vjeruju u postojanje virusa, nego pak tvrde da je sve ovo zavjera. Ali točno je i da se ne može svakom ugoditi. U ožujku, kada su neke županije obustavile nastavu, mnogi su bili kivni na Ministarstvo obrazovanja, znanosti kulture i sporta što to isti dan nije učinjeno i u HNŽ. 

Danas su, iako je situacija po broju umrlih i oboljelih neusporedivo složenija od one u ožujku, ponovno kivni na Ministarstvo, koje odluke o načinu izvođenja nastave donosi poštujući preporuke kriznih stožera. Zaposleni u srednjim školama smatraju da ovo nije 'novo normalno vrijeme', kako se obično naziva, i da se ne možemo ponašati kao da se oko nas ništa ne događa. 

Smatramo da je model po kojem se radi dobar, ne savršen (jer je teško u ovakvoj situaciji tražiti savršen model) i da u ovoj situaciji moramo prvenstveno brinuti o zdravlju i učenika i zaposlenika.

Onima koji misle da je ovo nenadoknadiva šteta u obrazovanju i da je u pitanju uskraćivanje prava na obrazovanje predlažemo da otvore oči i da vide ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo. Samo zdravi nastavnici i zdravi učenici će moći nadoknaditi izgubljeno", stoji u priopćenju Županijskog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, znanosti i kulture HNŽ-a.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.