OBORENI SVI REKORDI Građane pogodila ogromna inflacija, a državu nikad veća dobit

OBORENI SVI REKORDI Građane pogodila ogromna inflacija, a državu nikad veća dobit

Prošlu godinu građani Bosne i Hercegovine završili su grcajući u rekordnoj inflaciji, sastavljajući jedva kraj s krajem i boreći se da plaća pokrije mjesečne troškove. S druge strane, tvrtke su zabilježile rekordnu dobit. U državnu kasu slilo se novca više nego ikada. Podaci poreznih uprava oba entiteta kažu da su milijarde javnih prihoda države oborile rekorde. Ekonomisti su stava da je taj novac javni, te da je vlast morala donijeti reforme kojim bi se pomoglo građanima, piše BHRT.

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine prošlu godinu završila je s rekordnim javnim prihodima. Radi se o skoro 6,5 milijardi maraka. Jasno je da je to mnogo više nego godinama unazad. Prihoda je duplo više nego proteklih godina.

"Mogu reći da su porezni obveznici u ovom razdoblju uplatili čak više od 2 milijarde i 603 milijuna maraka javnih prihoda iz nadležnosti porezne uprave. Gotovo svih godina, izuzev 2020. zbog pandemije imamo rast poreznih prihoda", kazao je Šerif Isović, direktor Porezne uprave FBiH.

I u drugom entitetu brojke vrtoglavo rastu. Tako je na račun Porezne uprave Republike Srpske prikupljeno 3,3 milijarde maraka, što je 362,1 milijun maraka više u odnosu na raniju poslovnu godinu. Najveći rast zabilježen je kod poreza na dobit.

Direktni porezi su naplaćeni u iznosu od oko 643,3 milijuna KM, što je za 157,7 milijuna maraka više nego godinu ranije. Najveći rast se i dalje bilježi kod poreza na dobit koji je naplaćen u iznosu od 329,8 milijuna maraka, što je za 86,7 milijuna KM ili 36 posto više nego 2021. godine.

Dok vlasti za ove brojke prisvajaju zasluge, da su one rezultat razvoja poslovnog ambijenta ekonomisti smatraju da je ovo novac građana, te da je država morala donijeti ozbiljne mjere kojim bi pomogla građanima da se izbore s inflacijom, jer je, kako oni tvrde, socijalna situacija u oba entiteta jako ozbiljna zbog visoke inflacije i relativno niskih prihoda koji su i prije inflacije bili na granici opstanka građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod nas je situacija da sada što je vlasti bolje narodu je gore. Bilo bi sasvim korektno da vlast s obzirom na to da je to izvanredni prihod da ta sredstva iskoristi, izdvoji ne da ih knjiži u svoj proračun nego da ih izdvoji i da pomaže socijalno ugrožene građane i da tako bude donekle korektna", ističe Aleksa Milojević, ekonomista.

"To su sredstva koja pripadaju građanima. Ne samo da dođe po povećanja minimalne plaće za 25 do 30 maraka što je zaista ponižavajuće, nego da ta minimalna plaća bude dostojna čovjeku i plaća tolika koliko građanin može normalno i prosječno živjeti", smatra Adnan Rovčanin, ekonomist.

Građane ne iznenađuje što ne vide korist od milijardi javnog novca. I dok narod živi po ovoj narodnoj, vlasti zaboravljaju da su uspješne onoliko koliko je visok životni standard svih stanovnika.