OBNOVILI VEZE, A USPUT I VOZNI PARK Elektroprivreda HZ-HB namjestila natječaj za Toyotu Hilux

Elektroprivreda Toyota
Ilustracija / hercegovina.info

"Elektroprivreda HZHB, kao ugovorni organ koji godišnje troši nekoliko desetina milijuna maraka putem javnih nabavki, značajan dio novca izdvaja za kupovinu vozila. Već smo nekoliko puta pisali o tome kako Elektroprivreda HZHB, kojim direktno upravljaju HDZ-ovi kadrovi, redovno krši zakon kada je riječ o nabavkama vozila – bilo da je riječ o tome da se riječima crta određeni model, bilo da se natječaji prilagođavaju određenom dobavljaču", donosi priču portal pratimotendere.ba.

Jedan od posljednjih natječaja ovog ugovornog organa jest nabavka terenskog, odnosno teretnog vozila u procijenjenoj vrijednosti od 58.000 KM bez uračunatog poreza.

Uvidom u natječajnu dokumentaciju, jasno je da iz Elektroprivrede HZHB ni ovoga puta ništa nisu prepuštali slučaju, jer je najvjerojatnije nacrtan model Toyota Hilux Comfort 4x4 Double cap 2.4 D-4DHP.

Elektroprivreda Toyota

Kao što se može vidjeti, traženo vozilo mora ispuniti niz zahtjeva kao što su određene minimalne dimenzije i karakteristike motora, norma ispušnih plinova, precizne dimenzije sanduka, vozilo mora biti isključivo bijele boje, s minimalno četiri zvučnika s bluetoothom za telefon, 12V utičnicom naprijed, raznim sustavima kao što su sustav nadzora stabilnosti vozila ili sistem pomoći pri naglom kočenju, naslonom za ruke s pretincem naprijed... 

Vozilo Toyota Hilux ispunjava sve tražene zahtjeve, jer je, na primjer, to vozilo dugo 5.325 mm, široko 1.855 mm, visoko 1.815 mm, osovinsko rastojanje je 3.085 mm, zapremina motora 2.393 mm...

Izdvojimo i to da se traži vrlo snažan motor, ali s manualnim mjenjačem, što vrlo vjerojatno samo Toyota nudi.

Treba dodati i to da se traži da garancija bude minimalno osam godina što je poprilično dugo razdoblje. Međutim, pregledom ponude Toyotinih vozila može se vidjeti da nude garanciju od tri godine ili 100.000 km, s mogućnošću da se ponudi produženje u razdobljuod 10 godina. 

Ako uporedimo s konkurencijom, vidljivo je da neki od glavnih konkurenata ne ispunjavaju sve zahtjeve iz natječajne dokumentacije. Uzmimo samo jedan primjer – Ford Ranger FX4AT ne uklapa se u zadanu visinu.

U svakom slučaju, Elektroprivreda HZHB na ovaj način nastavlja kršiti Zakon o javnim nabavkama, u dijelu koji se odnosi na to da se u tehničkoj specifikaciji ne smije uputiti na određenog proizvođača, na marke, patente, tipove... Ako je suditi prema dosadašnjoj praksi, ni ovoga puta neće biti kažnjeni.