Objavljuje li SIP BiH danas rezultate, podnosi li Dodik kaznenu prijavu?

Glasovi za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske i dalje se broje u Glavnom centru za brojanje, kao i glasački listići za druge razine. Danas je rok za utvrđivanje preliminarnih izbornih rezultata. Ukoliko dođe do probijanja rokova, iz SNSD-a najavljuju kaznene prijave protiv članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Lider stranke Milorad Dodik otvorio je mogućnost i da Republika Srpska sama provodi izbore.

Ubrzanim tempom broje se glasovi za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske. U Glavni centar za brojanje tek su pristigli glasački listići za sve ostale razine vlasti. Puno posla, a premalo vremena kako bi se ispoštovali rokovi, donosi BHRT.

“Mi idemo završiti u vremenskim rokovima koji su ispred nas, znači da što prije završimo, ali točan rok vam ne mogu reći sad trenutno”, kaže Adi Agić iz Glavnog centra za brojanje.

“Prosjek je oko 130 biračkih mjesta dnevno. Po tom tempu mi bi trebali još 12 dana kako bi prebrojili glasove za razinu predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske. Međutim, resursi koji broje poštu, nepotvrđene listiće i druge glasačke listiće će također biti iskorišteni za ovo, pa će to možda ubrzati taj cijeli proces”, navodi Dario Jovanović iz Koalicije Pod lupom.

“U zakonu i provedbenim aktima piše da se preliminarni rezultati moraju objaviti 22. dan nakon održanih izbora, tako da ja ne bih želio špekulirati što će biti, ne znam. Ali samo citiram gdje je Izborni zakon apsolutno jasan”, ističe bivši član SIPa BiH Vehid Šehić.

No, otvorena je i ta mogućnost da se objave djelimični rezultati, nakon prebrojavanja za sve razine vlasti, osim za predsjednika Republike Srpske. Opravdanje za eventualno probijanje rokova u objavljivanju tih rezultata moglo bi biti i ponavljanje izbora na biračkom mjestu u Novom Gradu, točnije to što je izborni proces u Republici Srpskoj završen zapravo 9. listopada. Ukoliko danas ne bude preliminarnih rezultata, bit će podnesene kaznene prijave protiv svakog člana SIP-a, kategoričan je lider SNSD-a Milorad Dodik. Njegova pobjeda je, tvrdi, neupitna, što je, kaže, pokazalo i ponovno prebrojavanje. Najavljuje i mogućnost donošenja zakona o izborima u Republici Srpskoj. 

“I vratiti nadležnost za sve razine u Republici Srpskoj. Od Narodne skupštine, pa do predsjednika republike, do lokalne razine. Isto tako da to bude u nadležnosti Republičke izbornog povjerenstva, a ne ovog uzurpatorske Središnjeg izbornog povjerenstva koje pokušava izborni proces držati onako kako ono želi. Time ponižava narod u Republici Srpskoj”, jasan je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Optimistični su u SDS-u, PDP-u i Listi za pravdu i red. Tvrde, na do sada ponovno prebrojanim glasovima, u više od 80 posto slučajeva utvrđene su izborne krađe. Rokovi im nisu bitni.

"Smatram da je pravda najvažnija, ispred bilo kakvih rokova. Neprihvatljivo je da se prekine brojanje ili da se ne istraje na pravdi, samo zato što je neko rekao mora sutra ili prekosutra ili neki dan biti kada će da se objaviti ti rezultati. Ako treba do Nove godine, ja smatram da to građani zaslužuju", stava je predsjednik SDS-a Mirko Šarović. 

"Na 50 mjesta tendencija - Dodik se povećava, ja se smanjujem. I kontrolnim brojanjem naravno mene utvrđuje više, njega niže. Nađite mi 50 takvih mjesta za mene", kaže kandidatkinja za predsjednika RS Jelena Trivić.

U SIP-u zid šutnje. Nisu htjeli komentirati moguću opciju da će danas objaviti preliminarne rezultate, ali bez onih za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske. Nakon što to i učine, moguće su žalbe koje treba riješiti do 2. studenog kada bi trebali biti poznati i konačni.