OBIŠLI SMO TRGOVINE I BENZINSKE Mogli bi kuhati na maslinovom ulju i voziti benzince

Rast cijena
Hercegovina.info

Iz dana u dan život u BiH postaje sve skuplji, te nesnošljiviji običnom pučanstvu.

Fening po fening neke su se cijene namirnica udvostručile, te se i 'najgore' ulje primiče cijeni od 4 marke.

Obišli smo trgovine u Mostaru kako bi se uvjerili u stvarno stanje, koje ipak još nije onakvo kako se prikazuje na društvenim mrežama, no nije ni dobro. U Konzumu, Namexu i Bingu zabilježili smo cijene osnovnih živežnih namirnica koje su, među običnim narodom, najčešće parametar poskupljenja životnog standarda. Uz navedene trgovine, zabilježili smo cijene na nekoliko benzinskih crpki u gradu. 

Brašno

U svim trgovinama gledali smo isti artikl, a u ovom slučaju Klasov "Zlatni puder" od 1 kg. Ono se u sve tri trgovine može naći po cijeni od 1.90 maraka. Ovdje treba naglasiti da je teško naći pakiranje od 5 kg brašna u većini trgovina koje smo obišli, a pakiranje od 25 kg brašna penje se prema 30 maraka.

Rast cijena

Šećer

Cijena šećera je, također, ista ili s neznatnom razlikom uspoređujući sve tri trgovine. U Konzumu je šećer (Brazil) po cijeni od 1.65 maraka, a Namex pod svojim brendom "Trend" šećer prodaje za 1.70 maraka, dok Bingo prodaje također svoj šećer za 1.60 maraka.

Rast cijena

Ulje

Za uzorak smo uzeli litarski Floriol. Njega u Konzumu možemo naći za 3.95 maraka, dok su Namex i Bingo jeftiniji. Za kupnju litar Floriol ulja u Namexu ćemo izdvojiti 3.75, a u Bingu je najjeftinije po cijeni od 3.70 maraka.

Rast cijena 

Zanimljivo je da cijene maslinovog ulja (barem zasad) ne divljaju te se u većini trgovina može po promotivnoj cijeni naći litar ulja za manje od 8 maraka, kolo sreće bi se moglo okrenuti pa bi mnogi mogli svoju hranu pržiti na maslinovom ulju ukoliko cijene nastave divljati, a odgovorni ništa ne poduzimati. Ulje, pa i ono najlošije kvalitete kojeg možemo vidjet na policama uskoro nećemo moći kupovati ispod 4 marke.

Maslac

Vindijin "Zbregov" maslac od 200 grama u Konzumu košta 5.20 maraka, u Bingu 5.30, a najskuplji je u Namexu po cijeni od 5.50 maraka.

Mlijeko

Također, još jedan Vindijin "Zbregov" proizvod. Mlijeko u pakiranju od jednog litra u Konzumu iznosi 1.65 maraka, u Namexu 1.70, a Bingu 1.75 maraka.

Jaja

Usporedbu smo radili na jajima "Luburić" A klase koju posjeduju sve tri trgovine. Paket od 10 jaja najskuplje ćemo platiti u Konzumu koji će za taj proizvod utržiti 3.40 maraka, a Namex i Bingo po 3.10 maraka.

Iako kava nije namirnica bez koje se ne može, ona je sigurno jedna od onih bez koje veliki broj ljudi ne započinje svoj dan. Slatka razbuđivanja mogla bi imati korak okus budući da se 0,5 kg kave diže prema 10 maraka.

U gradskoj zoni Mostara zabilježili smo i, većinom nove, cijene goriva koje su građane dočekale nakon vikenda.

EOL - dizel 2.91, a benzin 2.66 maraka
Ina - i dizel i benzin su 2.96 maraka

Rast cijena

Lamina - dizel 3.16, a benzin 2.96 maraka
Energy - dizel 3.06, benzin 2.76 maraka
OIL AC - dizel 3.31, 2.81 maraka

Rast cijena

Promatrajući kupce u trgovinama možemo vidjeti da se sve više koristi pojam "meditativne kupovine" gdje se svaki proizvod više puta provjerava prije stavljanja na listu prioriteta, a kolica se vuku po trgovini duže od ranijeg prosječnog vremena. Na benzinskim pumpama također nam govore da su građani vrlo oprezni pri sipanju goriva i da se kilometraža gleda kao nikad ranije.



Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.