NOVU BOLNICU ŽELE NA POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU “Ovo je jedan klasični primjer korupcije"

Pokret za restituciju Trebinje
Hercegovina.info

Povodom međunarodnog dana borbe protiv korupcije "Pokret za restituciju Trebinje“ organizirao je konferenciju za medije kako bi ukazao na zloupotrebe od strane republičkih i gradskih vlasti u Trebinju koji na poljoprivrednom zemljištu namjeravaju izgraditi novu bolnicu. Član pokreta, Srbo Škero kaže da su prikupili brojne dokaze kojim se krši zakon, zbog čega su podnijeli i kaznene prijave, te da od svoje borbe neće odustati.

“Ovo je jedan klasični primjer korupcije. Katastar i Pravobraniteljstvo RS zloupotrijebili su svoj položaj i ovlaštenja. Oni nisu nadležni da zemljište koje se vodi pod državom BiH, prebacuju na vlasništvo RS. Mi smo zbog toga i podnijeli kaznene prijave, apelaciju Ustavnom sudu BiH, tu je sve jasno. Opet ponavljam da je ovo klasičan primjer korupcije zato što su zloupotrijebili svoje položaje. Ovo je sve na institucijama BiH, tamo se donose te odluke. Visoki predstavnik BiH je donio odluku da se ne smije raspolagati državnom imovinom, pogotovu poljoprivredno zemljište. Zakon je tu čist i zakon je na našoj strani po tom pitanju”, istakao je za Hercegovina.info Srbo Škero.

Pokret za restituciju Trebinje

Nasljednici zemljišta kažu da je gradnja na tom zemljištu apsurdna iz dva razloga: blizina rijeke koja uzrokuje opasnost od poplava, te činjenica da nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi. Oni dodaju da je bolnica samo paravan. Stvarni cilj je da se sve poljoprivredno zemljište na atraktivnim lokacijama dodijeli tajkunima.

“Ta je zemlja s mukom stečena, mnogi su ostavili živote po rudnicima u Americi da bi to stekli. Sada su se pojavili tajkuni, hoće da to krčme, da svojim miljenicima i svojoj obitelji, da tu zemlju prenose”, kaže Mišo Ilijić iz “Pokret za restituciju Trebinje”.

Kako bi se njihov problem riješio, članovi pokreta ponovo su pozvali vlasti u RS da stave na red zakon o restituciji koji je već sedam godina na čekanju.

“Zakon o arondaciji u članku broj 1 i članku broj 2 kaže - zemljište se oduzima isključivo u poljoprivredne svrhe i isključivo u korist poljoprivrednog kombinata Trebinje. U ovom momenti zemljište treba da se pretvori u građevinsko zemljište, poljoprivredni kombinat kao takav više ne postoji. Što to znači? Kada su nam oduzeli, oduzeli su nam za to i iz tog razloga, kad su prestala oba razloga oduzimanja, logično je da se zemlja vrati starom vlasniku, a ako ne to, onda restitucija i poslije toga nije nikakav problem”, kaže Pero Jelačić, jedan od nasljednika zemljišta.

Ako bi se ovaj projekt realizirao, prema natječaju za izgradnju u njega će biti uloženo oko 128 milijuna maraka.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.