NOVI ZAPLET Zambijski državni tajnik tvrdi da su dokumenti o posvojenju lažni

NOVI ZAPLET Zambijski državni tajnik tvrdi da su dokumenti o posvojenju lažni
Cropix

Posvojena djeca iz Konga, zbog koje su u Zambiji još krajem prosinca uhićeni hrvatski državljani i na slobodi čekaju iduće ročište, trebala bi biti predana kongoanskim vlastima, a dokumenti o posvojenju su krivotvoreni, tvrdi tako državni tajnik MUP-a Zambije Dickson Matembo, koji je jučer u Ženevi odgovarao na pitanja Odbora za prisilne nestanke UN-ova Ureda Visokog povjerenika za ljudska prava, prenosi Jutarnji list.

Španjolski predstavnik postavio pitanja u vezi slučaja hrvatskih državljana

Jedan od stručnih članova ovog odjela Tajništva Ujedinjenih naroda zaduženog za promociju i zaštitu ljudskih prava, Juan Pablo Alban Alencastro postavio je pitanje vezano uz hrvatske državljane.

"Osvrćući se na članak 25. Konvencije o zaštiti djece, stručnjak Povjerenstva rekao je da je Povjerenstvo dobilo informaciju da su u Zambiji uhićene osobe hrvatske nacionalnosti u slučaju nezakonitog međunarodnog posvojenja. Što je istraga utvrdila, uključujući i podrijetlo posvojenja? Jesu li djeca odvedena iz obitelji ili iz sirotišta? Koje je mjere poduzela Zambija kako bi osigurala da posvojenja, osobito međunarodna posvojenja, ne mogu biti rezultat prisilnog nestanka?", pitao je španjolski ekspert.

Zambijski državni tajnik: Ovo nije bio prvi put da je ova skupina s djecom prešla granicu

Dickson Matembo, stalni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova i unutarnje sigurnosti i voditelj izaslanstva Zambije, rekao je da je oko osam Hrvata prešlo u Zambiju iz Konga s djecom.

"Zambijski granični službenici pregledali su njihovu dokumentaciju i kontaktirali službenike Konga. Ta su djeca došla iz sirotišta. Ovo nije bio prvi put da je ova skupina s djecom prešla granicu. Optuženi su za nezakonito zadržavnje i provedene su istrage, a kongoanske vlasti su utvrdile da je njihova dokumentacija lažna. Vlasnik sirotišta iz kojeg su prikupljena ta djeca bio je u bijegu, a slučaj je sada na sudu. Djecu je zaštitilo Ministarstvo zajednice i socijalne skrbi, u suradnji s kongoanskim vlastima nadležnim za skrb o djeci. Trebalo bi ih se predati kongoanskoj vladi", odgovorio je Matembo.

Ovo je prvi put da je netko službeno iz Zambije izjavio da su kongoanske vlasti utvrdile da je dokumentacija lažna. Prvi je put i da je netko službeno potvrdio da je vlasnik sirotišta bio u bijegu, ali i da Zambija djecu, koja su službeno hrvatski državljani, želi vratiti u Kongo.

Voditelj zambijske delegacije i državni tajnik u MUP-u rekao je i kako zatvorska pravila omogućuju zatvorenicima, posebice strancima, pristup informacijama i pravnim savjetima.

"Nakon prijema osobe u zatvor, Zakon o zatvorskoj službi ovlastio je službenika zaduženog za određeni zatvor da zatvoreniku pruži informacije. Postojala je knjiga pritužbi i zahtjeva zatvorenika u koju su imali pravo nadležnom službeniku podnijeti zahtjeve za informacije ili sastanke s osobama. Nadležni službenik kontaktirao je tražene osobe i omogućio im pristup. Na zahtjeve stranaca obavljene su daljnje radnje s njihovim veleposlanstvima", rekao je šef delegacije Zambije.