NOVI UDARAC ZA VOZAČE Raste cijena ljetnih guma

gume, ljetne gume
Ilustracija/Pixabay

Ako ste mislili kako će sve stati na skupljem gorivu i automobilima, prevarili ste se.   Na rast cijena autoindustrija nije nimalo imuna pa tako rastu i cijene rezervnih dijelova.

Inflacija za koju se kao pokriće spominje pandemija, pa i ratna zbivanja u Ukrajini, utjecala je i na rast cijena guma.   Još prošle godine cijena autoguma u prosjeku je rasla 5 posto, dok se ove godine očekuje višestruko veći rast.

Nova generacija ljetnih guma koje dolaze na tržište poskupjela je 10 posto u odnosu na prošlu godinu, a kako doznaje HAK Revija, cijene će se korigirati još jednom u travnju pa bi vas ulazak u ljetnu sezonu mogao stajati i do 20 posto više nego godinu prije.  

Razloga za rast cijena je mnogo, a idu od samog rasta cijena sirovina preko povećanih troškova energenata do osjetno skupljeg transporta. Dodatno, uz povišene cijene kaučuka, očekuje se nestašica ugljikovog praha koji velikim dijelom dolazi iz Rusije. U Rusiji su i brojne tvornice guma koje sad zbog sankcija ne rade. Stoga se uz rast cijena može očekivati i nestašica, odnosno problemi u opskrbi tržišta proizvodom koji je presudan za sigurnost u prometu.