NOVI UDAR NA DŽEPOVE GRAĐANA Od 1. prosinca poskupljuje i kruh

kruh, cijene, poskupljenja, kruh, cijene, poskupljenje
Ilustracija

Obični kruh u Republici Srpskoj poskupio je unazad godinu za oko 70 feninga, a od 1. prosinca njegova cijena bit će veća za 10 feninga.

Preciznije, po podacima Zavoda za statistiku RS, prosječna cijena bijelog kruha u rujnu prošle godine bila je 2,28 KM, a ovog rujna 2,97 KM. Cijene su izračunate za kilogram kruha.

Obični kruh u Banjoj Luci, oko 600 grama, trenutno košta od 1,80 do dvije konvertibilne marke.

Sirovine

Saša Trivić, vlasnik najvećeg lanca pekara, za Srpskainfo kaže da ovaj put kifle neće poskupjeti, ali da hoće filovana peciva, odnosno lisnata peciva s višnjom, sirom i slično.

"Brašno je poskupilo za oko pet posto, a struja će poskupjeti od 1. siječnja za 50 posto! Imamo, dakle, veliki rast troškova u poslovanju", kaže Trivić.

Dodaje da će poskupjeti i kolači zbog “divljanja” cijena sirovina.

Rujanska godišnja inflacija u Republici Srpskoj bila je 16,1 posto, a inflacija bez hrane je 7,9 posto. Upravo ovaj podatak pokazuje koliko građani Republike Srpske hranu plaćaju skuplje zbog čega im je na raspolaganju sve manje novca za ostale potrebe.

Osim goriva, na godišnju inflaciju, kako su izračunali u Zavodu za statistiku RS, najviše je utjecalo poskupljenje kruha i žitarica, mlijeka, sira, jaja i mesa.

Kalkulacija

Stopa godišnje inflacije hrane je čak 26,7 posto, prijevoza 28,4 posto, a stanovanja i komunalija 12,6 posto.

Predsjednik Fiskalnog vijeća RS, Milenko Krajišnik, za Srpskainfo je ocijenio da inflacija koja je veća od 10 posto, a negdje preko 15 posto, djeluje kancerogeno. Pothranjuje sama sebe, jer se stvaraju inflatorna očekivanja.

"Recimo, trgovac kupi robu po 10 KM i, nakon izrađene kalkulacije troškova trgovine i marže, prodaje je po 14 KM. Međutim, zbog stalnog rasta cijena trgovac očekuje da sljedeću nabavku neće moći nabaviti bez 15 KM i onda je on, usprkos tome što je zaradio 4 KM na kalkulaciji, svejedno u gubitku, jer ne može nabaviti istu količinu robe. Potom, trgovac odmah ukalkulira i buduća kretanja pa ne prodaje za 15 već za 18 KM", ilustrira Krajišnik.

''Kada svi to urade, iako ne postoji stvarni troškovni razlog za povećanje cijena nego percepcijski, onda ta spirala počinje sama sebe gurati'', ilustrirao je Krajišnik.

Neopravdano visoke cijene

Premijer Republike Srpske Radovan Višković poručio je da će u velikoj mjeri biti suzbijen svaki pokušaj neodgovornog podizanja cijena osnovnih životnih namirnica svih koji krše naredbe ili žele ovu situaciju iskoristiti za bogaćenje.

"Smatram da su cijene nekih od životnih namirnica neopravdano visoke i da nema nijednog razloga zbog čega bi do toga trebalo doći", rekao je Višković.