NOVA TURISTIČKA PONUDA Provozajte se po Starom gradu te iz auta osjetite šum Neretve

Stari most

Čitatelji nam šalju fotografiju koja pokazuje odnos Mostaraca prema kulturnom dobru, a ova fotografija može konkurirati u izboru "Zašto ne doći u Mostar". Vozač osobnog automobila uletio je tik do Starog mostar u Starom gradu. Ovaj scenarij nije nikakva novost, vlasnici objekata su se već ranije tužili da se u ovaj zaštićeni dio ulazi automobilima.

Stari grad, odnosno područje oko Starog mosta je na popisu UNESCO zaštite za kulturna i prirodna blaga još od 17. srpnja 2005. godine, no taj podatak mnogima ne znači ništa, kao i onima koji bi to trebali evidentirati.

Odbor za svjetsku baštinu prije 16 godina je upisao područje Starog mosta Starog grada Mostara na Listu svjetske baštine UNESCO-a pod kriterijem "s 'renesansom' Starog mosta i njegovog okruženja, simbolična snaga i značenje grada Mostara, kao izuzetnog i univerzalnog simbola suživota zajednice različitog kulturnog, etničkog i religijskog porijekla, je učvršćena i ojačana, uz naglasak na neograničenim naporima ljudske solidarnosti za mir i moć suradnje pri suočavanju s teškim katastrofama".

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.