NOVA PRAVILA U SUSJEDSTVU I vozačima iz BiH može biti oduzeto vozilo

automobil
Ilustracija/Pexels

Izmjenom Zakona o sigurnosti prometa u Srbiji, koji je stupio na snagu, već je oduzeto prvo vozilo u Leskovcu zbog odbijanja vozača da uradi alko test. Prema ovom zakonu moguće je da vozilo bude oduzeto i vozačima iz BiH kao i vozačima iz drugih zemalja.

Milan Vujanić iz Odbora sigurnosti prometa ukazuje koje su to situacije u kojima se privremeno oduzima vozilo.

"Ima 18 situacija u kojima vozilo može biti oduzeto i to je privremeno oduzimanje vozila dok traje postupak. To su oni prekršaji za koje nije predviđeno da se naplati mandatna kazna, odnosno oni koji zahtijevaju postupak pred prekršajnim ili kaznenim sudom. U tom slučaju je predviđeno da se vozilo kao dokaz oduzima privremeno dok traje postupak. Moram kazati kako prekršajni i kazneni postupci mogu trajati i nekoliko godina", objasnio je Vujanić u emisiji 'Novi dan' na N1.

Precizirao je da to može biti veliko prekoračenje brzine, upotreba alkohola u većim postocima i svi prekršaji koji izazivaju takvu mjeru da mora biti vođen prekršajni ili kazneni postupak.

"Naš zakon je veoma moderan i mi smo to dokazali smanjenjem nezgoda s preko 1000 poginulih godišnje na ispod 500 godišnje", rekao je Vujanić u nadi da će se takva praksa i izmjenom zakona nastaviti.