NOVA ISTRAŽIVANJA Cijepljene osobe trebaju nositi maske jer šire virus kao i necijepljeni

Koronavirus zaštitna maska
Ilustracija

Cijepljene osobe trebale bi nastaviti nositi zaštitne maske u javnosti jer i dalje mogu nositi, a možda i širiti, isto toliko virusa koliko i necijepljeni ljudi, a da toga nisu svjesni, pokazuju podaci nove američke studije.

Znanstvenici su analizirali količinu virusa, tzv. virusno opterećenje, kod 869 pacijenata u trenutku postavljanja dijagnoze, uključujući 632 koji su bili asimptomatski, prenosi britanska agencija Reuters, a javlja Hina. Većina infekcija uzrokovana je vrlo zaraznom delta varijantom koronavirusa.

"Naša studija ne daje informacije o zaraznosti", rekao je Richard Michelmore s Kalifornijskog sveučilišta u Davisu, ističući kako na prijenos virusa utječe nekoliko čimbenika, a ne samo status cijepljenja i virusno opterećenje.

"Nije u redu pretpostaviti da se, budući da ste cijepljeni, ne možete zaraziti i ne možete zaraziti nekog drugog, pa i ako ste asimptomatska osoba", rekao je. Cjepiva protiv covida-19 smanjuju izglede za infekciju i smanjuju težinu bolesti. Međutim, ljudi cijepljeni protiv koronavirusa trebali bi i dalje nositi maske u javnosti jer bi mogli zaraziti druge ako se sami zaraze, savjetuju znanstvenici.