Norvežani za idući tjedan najavljuju veliku promjenu vremena

bjelašnica, igman, snijeg, dnevnik, bosanac, Kanada, snijeg, vremenska prognoza, zoran vakula, snijeg, vremenska prognoza, norveška, Norvežanin, klima

...na temperaturama duboko ispod ništice. Najniža temperatura u šest sati ujutro izmjerena je na Zavižanu, čak minus 20 Celzijevih stupnjeva.
Hladni val ovakvih razmjera, koji je zahvatio i veći dio Europe, prilično je rijetka pojava u ovo doba godine jer 1. ožujka klimatološki počinje proljeće.
- Prije 15-ak dana došlo je loma polarnog vrtloga koji se nalazi oko polarne tropopauze i u donjoj polarnoj stratosferi. To je poput rotirajuće ogromne kaplje hladnog zraka koja je polarnom mlaznom strujom, što se nalazi niže i malo južnije od polarnog vrtloga, odijeljena od toplijih srednjih zemljopisnih širina - kaže atmosferski fizičar i meteorolog Branko Grisogono, redoviti profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu, piše Jutarnji list.

- Takvi lomovi utječu i na donju atmosferu, što znači i na vrijeme. I dok se topliji zrak pri lomu vrtloga dijeli na dva, povremeno i tri manja vrtloga, i između njih provlači se s juga iznad sjeveroistočnog Atlantika, između Grenlanda i zapadne Skandinavije k Sjevernom polu, hladniji polarni zrak se spušta sa sjevera k nama između istočne Skandinavije i sjeverozapadnog Sibira. Vrtlozi će se vjerojatno još više raspasti te se početi ponovno integrirati u kompaktan vrlog u drugoj polovici ožujka - pojasnio je Grisogono te naglasio da se takve pojave dogode nekoliko puta u godini.
- S obzirom na to da će u sve toplijoj klimi mlazna struja u prosjeku globalno donekle slabjeti, može se očekivati da će i lom polarnog vrtloga biti malo češći nego u prošlosti. To je, također, u skladu s činjenicom da u sve toplijoj klimi, s globalno više vodene pare u zraku i s toplijim oceanima, možemo očekivati više ekstremnih događaja poput ovoga, jer topliji sustavi lakše prelaze iz jednog režima u drugi te pritom lakše ostvaruju ekstreme - zaključio je Branko Grisogono, piše Jutarnji list.
A to bi se kako najavljuje popularni norveški meteorološki institut Yr.no., trebalo dogoditi već ovog vikenda. Naime, temperature u unutrašnjosti bit će u minusu sve do subote, a onda će se u nedjelju popeti u plus i neprekidno rasti. Tako bi već u idući četvrtak u Zagrebu najviša dnevna temperatura mogla biti i 16°C u plusu, a za Osijek najavljuju nevjerojatnih kasnoproljetnih 20.

U Dalmaciji će temperate rasti već u petak. U nedjelju je za Split najavljeno 14 stupnjeva, u Zadru i Dubrovniku 13, a za Šibenik, Sinj, Imotski i Hvar Norvežani su najavili 12°C iznad nule.
Vrijeme će biti promjenjivo, bit će tu i sunca i kiše, no jedno je sigurno - snijega nema na vidiku, a ni ovih polarnih hladnoća.