NIŠTA OD POVEĆANJA PLAĆA Radnici RiTE Gacko stupaju u štrajk

štrajk,rite gacko,Gacko
Hercegovina.info

Na današnjem sastanku Sindikata  RiTE Gacko s rukovodstvom MH Elektroprivrede Republike Srpske nije došlo do dogovora o povećanju plaća, tako da radnici ovog poduzeća 22. studenog stupaju u štrajk. Uprava ERS-a i Sindikat su pokušali doći do kompromisnog rješenja, da umjesto povećane cijene rada na 170 KM, svim radnicima povećaju plaće za onoliko novca kolika je stopa inflacije, a dodatno povećaju primanja onima koji imaju otežane uvjete na svojim radnim mjestima.

“Nažalost nismo uspjeli dogovoriti ništa. Ono što je za nas posebno poražavajuće da u planu poslovanja za 2023. godinu nisu planirana povećanja plaća zaposlenima ni za jednu marku. Znaju kolika je službena inflacija i koliko su troškovi života poskupili samo u ovoj godini. Radnici RiTE Gacko u skladu s odlukom štrajkačkog odbora štrajk počinju 22. studenog”, istaknuo je za Hercegovina.info Željko Tepavčević, predsjednik Sindikata RiTE Gacko.

Sindikalci zahtijevaju da se u rješavanje ovih problema uključi Vlada RS, da zajedno dođu do rješenja, jer u situaciji u kojoj se ERS trenutno nalazi, štrajk je posljednje što se smije dogoditi.

“ERS pripada građanima Republike Srpske. Tamo valjda sjede odgovorni ljudi koji znaju upravljati, da ERS ne posluje sa gubicima. Prije pet godina smo pričali o ovome što se danas događa, radnike zanima samo da budu plaćeni za svoj posao”, jasan je Tepavčević.

štrajk,rite gacko,Gacko

U Elektroprivredi kažu da ne mogu udovoljiti pojedinačnim zahtjevima sindikalnih organizacija, odnosno da radnici iz cijelog sustava prvo moraju obaviti pregovore sa svojim upravama kako bi se sve analiziralo u matičnom poduzeću i predložilo Vladi Republike Srpske.

“Za sada ne možemo reći da nema povećanja plaća. Ostalo je da se uradi jasna analiza, prije svega upravno-pravni osnovu, jasna i detaljna analiza o kojoj masi sredstava se radi da bi se mogao detaljno informirati vlasnik i vidjeti koji su to izvori sredstava koje mora holding osigurati da bi se ispoštovale preuzete obaveze”, rekla je Nada Trninić, v.d. financijska direktorica Elektroprivrede RS.

štrajk,rite gacko,Gacko

Predstavnici radnika tvrde da njihovi brojni raniji pozivi rukovodstvu Elektroprivrede nisu urodili plodom sve dok nisu najavili štrajk.

"Nažalost, kada sindikat pristupi radikalnim vidovima sindikalne borbe, onda nas zovu na sastanak. Prvo smo 18. svibnja uputili dopis ispred sindikata za sastanak, potom 12. srpnja, 10. kolovoza, 29. kolovoza, 1. studenog i nitko se nije udostojio da nas pozove da razgovaramo, da pravimo analize, jer sigurno za ove zahtjeve su potrebne analize“, zaključio je Tepavčević.

RiTE Gacko trenutno nema neizmirenih obaveza prema matičnom poduzeću, sve obaveze koje su potpisane u ugovoru i sve obaveze koje su potpisane po reprogramu duga se redovno isplaćuju. U ovom trenutku RiTE ima 27, 2 miijuna KM potraživanja od ERS-a.