NIJE VIDIO IZLAZ Državljanin BiH htio opljačkati restoran u Grazu. Slomio se pred žrtvama i tražio oprost

policija austrija uhićenje lisice polizei
P. Huber/krone.at

Iz očaja, jer su mu dugovi postajali preveliki i jer nije vidio drugog izlaza, bh. državljanin je u siječnju pokušao opljačkati lanac brze hrane u Grazu. Pljačka mu nije uspjela jer zaposlenici restorana nisu znali šifru od sefa, a bh. državljanin je naknadno uhićen u Grazu.

''Moj otac je ubijen u Afganistanu. Kad sam vidio pištolj, osjetio sam čisti strah. Mislio sam samo na svoju obitelj i nadao se da se ništa neće dogoditi!'', dramatično opisuje situaciju pljačke sucu Hanspeteru Draxleru jedna od žrtava koji je radio kao čistač u restoranu.

Traumatiziran je i njegov kolega: ''Tresao sam se cijeli. Pištolj je imao prigušivač. Nisam znao da pištolj nije stvaran. Svake noći imam strahove, trgnem se na svaki zvuk. Ali što da radim, moram na posao.''

'I ja bih se bojao'

''Oprostite od srca!'', isprika je koju je pred svima rekao čovjek iz Bosne i Hercegovine, koju žrtve također prihvaćaju. 35-godišnji mladić govorio je vrlo tiho, osjećaju se njegove emocije. ''I ja bih se bojao'', kaže.

''Kajete li se zbog onoga što ste učinili?'' pitao ga je sudac. ''Ta riječ nije dovoljno jaka da izrazi kako se stvarno osjećam'', odgovorio je, a prenose austrijske dnevne novine Kronen Zeitung.

Svaka ti čast što si upotrijebio pištolj igračku, ali žrtvama je svejedno, rekao je sudac.

Nagomilao dug

Ali kako je otac troje djece s dobrim poslom došao na ovu ideju? Nakon što je njegova mala tvrtka propala, nagomilao je 170.000 eura duga.

''Psihološki pritisak je bio prevelik. Supruga me krivila za našu financijsku situaciju. Tako sam pokušavao doći do novca.'' Očekivao je da će plijen biti oko 10.000 eura.

'Ne treba banalizirati'

''Bio je to čisti očaj,'' naglašava njegov odvjetnik Hermann Kienast, ''i stoji u potpunoj suprotnosti s njegovim prijašnjim životom.'' Javni tužitelj Arnulf Rumpold također je priznao da rijetko postoje tako pokajnički nastrojeni počinitelji. ''Ipak, ne treba banalizirati ono što je on učinio i što to znači za žrtve'', rekao je tužitelj.

''Samo se želim što prije vratiti svojoj obitelji'', rekao je optuženik koji je prema nepravomoćnoj presudi dobio 21 mjesec bezuvjetnog zatvora. No, čeka se pravomoćna odluka.