NIJE NAM JASNO Ante kaže 40 osoba na respiratoru, a Stožer 17

Ante Kvesić SKB Mostar koronavirus
hercegovina.info

Ante Kvesić, ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru u razgovoru za TV Herceg-Bosne potvrdio je kako trenutačno u bolnici ima 40 pacijenata na respiratoru, ali službene brojke s kojima svakodnevno izvještaja Stožer županijskog ministarstva zdravstva uveliko se razlikuju, pa je tako prema njihovom izvješću jučer na respiratoru bilo 17 osoba, a danas 16.

"Trenutačno je na respiratoru 40 pacijenata, samo jednom u pandemiji je ovaj broj bio veći. Mi smo ovaj vikend imali preko 30 prijema, samo na Covid odjelu. To su oni koji imaju tešku kliničku sliku i koji imaju potrebu za kisikom, njih premještamo na korona odjele, a druge ostavljamo.

Mi sad na svakom odjelu imamo 'korona-odjel', privremeni i na nekoj nižoj razini opremljenosti, ali uistinu na svakom katu imamo covid pacijente", izjavio je jučer ravnatelj mostarske bolnice.

Iz Ministarstva stižu druge brojke.

"Na bolničkom liječenju trenutno je 146 bolesnika, od kojih je 17 na invazivnoj i 6 na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno", priopćili su jučer, a u njihovim izvještajima brojke pacijenata na respiratoru nisu nikad dosezale onu brojku od 40 pacijenata koju je spominjao ravnatelj Kvesić.

Danas...

"Na bolničkom liječenju trenutno su 144 bolesnika, od kojih je 16 na invazivnoj i 5 na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno", potvrđeno je iz Stožera Ministarstva zdravstva Hercegovačko-neretvanske županije.

Pitali smo i mostarsku bolnicu o čemu se preciznije radi jer je javnost zbunjena.

"U SKB Mostar ima oko 40 pacijenta, trenutno čak i nešto više, koji su na respiratoru, a radi se o covid pozitivnima i post covid pacijentima.

Broj koji se iznosi u dnevnom izvješću (jučer je bio 17) odnosi se na aktivne covid bolesnike", rekli su za Hercegovina.info iz Ureda za odnose s javnošću SKB Mostar.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.