NIJE HTIO VIDJETI FOTOGRAFIJE ŽRTAVA Dječak ubojica otkrio što ga je inspiriralo za masakr

Kosta dječak ubojica Beograd masakr
Telegraf

Kosta K. jučer je tijekom četverosatnog ispitivanja ispričao kako je na ideju da ubija u svojoj školi "Vladislav Ribnikar" dobio kada je gledao dokumentarni film u kojemu se spominjalo masovno ubojstvo, neslužbeno doznaje Blic.

Nastavio je na internetu pretraživati pojmove na temu pucnjava i ubojstva, i analizirao što su napadači radili i gdje su, uvjetno rečeno, "griješili" prilikom izvršenja svojih užasnih zločina.

Tijekom jučerašnjeg ispitivanja nije mogao konkretno objasniti zašto se odlučio na stravičan zločin, osim tvrdnje da je gajio loše osjećaje prema vršnjacima. Podsjetimo, Kosta K. (13) je 3. svibnja u jutarnji satima ubio devet učenika i zaštitara.

Mnogi odgovori su samo otvorili nova pitanja o masovnom ubojstvu koje je počinio 13-godišnjak.

''Jučer je izjavio da se kaje zbog ubojstava. Nije želio vidjeti fotografije učenika iz škole koje je ubio i u objašnjenju je rekao da mu je neugodno'', rekao je izvor Blica.

Obiteljski odnosi

Govoreći o obiteljskim odnosima rekao je da u kući nije bilo posebnih pravila. Nije bilo kažnjavanja, osim "blage kazne oduzimanja telefona". Od njega i sestre se očekivalo da budu pristojni i kulturni.

Odnos s ocem opisao je kao dobar, a za majku rekao da je brižna, suosjećajna, pametna i dobra. Ustvrdio je da su se roditelji lijepo slagali i da mu sada nedostaju otac, majka, sestra, pas i ujak.

Također je ispričao i da je igrao popularnu video igru "Valorant", tzv. pucačinu u kojoj skupine od petoro igrača napadaju jedni druge. Reč je o kontroverznoj video igrici koja se smatra jednom od najtoksičnijom na svijetu.

Istraživanja su pokazala da je čak 80 posto svih igrača "Valoranta" u nekom trenutku igranja doživjelo online zlostavljanje od svojih suigrača.

No, u dosadašnjem tijeku istrage oko motiva za zločin zasad nije utvrđena čvršća povezanost između igranja ove video igre s planiranjem i izvršenjem masovnog ubojstva u "Ribnikaru", dodaje Blic.

''Ne poznajem te (osobe) s kojima sam igrao'', rekao je tijekom ispitivanja.

Prema saznanjima "Blica", Kosta K. je rekao da je na ideju da počini masovno ubojstvo došao mjesec dana prije zločina. Planovi su trajali između dva i tri tjedna.

Isprva je sastavio kraći spisak učenika koje je namjeravao ubiti, ali je kasnije dodao još neka imena. Tvrdi da je, navodno, listu sastavljao tako da je više razmišljao o tome "koga ne bi gađao".

Vidio šifru na sefu

Rekao je da mu "nije bilo jednostavno doći do oružja". Sef s pištoljem je bio postavljen vrlo visoko, gotovo blizu plafona, a morao je i saznati šifru za otključavanje.

''Kada ga je tata otvorio, uspio sam vidjeti da je šifra 637'', objasnio je.

U iskazu je potvrdio da njegov otac voli oružje i da ga je vodio u streljanu. Ipak, rekao je da mu prvi kontakt s oružjem nije omogućio otac, već instruktor u streljani. Opisao ga je kao mršavog i sijedog muškarca, kratke kose i srednjih godina. Obučavao ga je na pištolju "glock", a povremeno je bilo i drugih instruktora čija imena tvrdi da ne zna.

Očevo oružje je prvi put uzeo iz sefa nekoliko dana prije 1. svibnja. Isprobao je "zbrojovku" iz koje je kasnije kobnog dana i pucao. Zapaljive koktele, koje je također ponio u školu, napravio je sam u kućnom toaletu. Kupio je etanol u ljekarni i napunio flaše, a za fitilj je strgao vlastitu majicu.

Prema saznanjima "Blica", potvrdio je da je uoči ubojstva pretraživao internet o kaznama koje bi mogao dobiti za počinjeni zločin. Očekivao je da će dobiti "nekakvu kaznu" i zbog toga se ipak dvoumio hoće li provesti ideju u djelo. Nažalost, nije odustao.

Tvrdi da je konačnu odluku donio kobnog 3. svibnja. Repetirao je pištolj već u stanu, a imao je četiri okvira s po 18 metaka.

Nije primjetio krv

Najprije je došao u dvorištu škole, gdje ga je primijetio zaštitar i rekao mu da uđe u školu. Dečak tvrdi da se tada uplašio da bi ga on mogao razotkriti i da je na trenutak htio odustati. Htio je nazvati majku. Ipak je zapucao, a školski zaštitar je bio njegova prva žrtva.

Potom je ubio devetoro učenika, najprije u predvorju škole, a potom u učionici. Tvrdi da se jasno sjeća svega što se događalo u predvorju i da zna na koga je pucao, ali da u učionici "nikoga nije prepoznao" i da - nije primijetio krv, prenosi Blic.

Nakon ubojstva razoružao je sam sebe, nazvao policiju i kratko im ispričao što je napravio.

''Pozvao sam policiju i predao se jer sam se u tom trenutku uplašio da me netko ne ubije zbog onoga što sam učinio'', rekao je dječak prilikom svjedočenja.

Rekao je da ne može predvidjeti vlastitu budućnost, ali da je svjestan da neće biti normalna. Kaže da ne zna ni za roditelje, ali i za njih isto misli da neće imati normalnu budućnost, piše Blic.