NEUM Rezervacije za sezonu jako dobre, turisti stižu iz brojnih zemalja, a evo kakve će cijene biti u odnosu na prošlu godinu

Neum
Hercegovina.info

Neumski ugostitelji očekuju jako dobru sezonu, znatno bolju nego je to bila prošla. Iako situacija u svijetu i Europi nije baš najsjajnija rezervacije i najave su jako dobre. Travanj je malo 'pobacio' no to neće uvelike utjecati na konačne brojke budući da su se brojni odlučili na dolaske u rujnu i listopadu.

"Generalno su nam četvrti i peti mjesec lošiji nego smo očekivali. Imali smo neke otkaze, stale su nam rezervacije putem bookinga zbog svih ovih događanja u svijetu. Međutim, inače ta dva mjeseca sudjeluju u tako malom broju ukupnih noćenja koje bi mi imali, tako da to neće znatno utjecati na ukupne brojke u sezoni. Mi smo jako optimistični, budući da su najave za sezonu, a pogotovo za deveti i deseti mjesec odlične. Mišljenja smo kako će definitivno ova sezona biti bolja od prošlogodišnje", kaže nam potpredsjednik Udruge hotelijera iz Neuma Davor Krešić.

"Četvrti mjesec nam malo stagnira budući da je mjesec ramazana. Inače je travanj bio jak po kongresnom turizmu, međutim sada nema nekih organizacija po tom pitanju. To će se sve preliti na svibanj ili na studeni, tako da će na kraju sezona ponovno biti dobra", dodao je Krešić

Špica sezone bi trebala biti odlična.

"Kada su u pitanju srpanj i kolovoz, tu su najave dobre. Ukoliko se rezervacije nastave ovim tempom to će biti puno bolje nego prošle godine".

Neum

Kada su u pitanju zemlje iz kojih ljudi dolaze u jedini hercegovački grad na moru Krešić kaže:

"Što se tiče hotela, imamo najviše gostiju iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Francuske, a imamo i dosta gostiju iz Malte, pa i iz Kanade, tako da je područje s kojeg nam turisti dolaze dosta 'šaroliko'. Poljaci su nam također nezaobilazni i standardni gosti koji imaju veliko tržište. Primjerice u našem hotelu kada radimo jutarnje izvješće na spisku zna biti turista iz čak 35 zemalja".

Poljaci su ponovno počeli rezervirati svoje termine.

"Njih je poremetilo na samom početku rata. No, posljednjih desetak dana primamo dosta upita s poljskog tržišta za samu sezonu. Bilo je na početku storniranja, otkazivanja, no situacija se mijenja".

Kada je riječ o gostima iz Srbije Krešić ističe kako su turisti iz navedene zemlje bili najbrojni u pandemiji kada su bila ograničena putovanja, no da se i sada bilježe njihove rezervacije.

Ono što turiste možda najviše zanima su cijene. Neće znatno skočiti.

"Situacija je takva da su hoteli digli cijene za nekih 10 do 15 posto u odnosu na prošlu sezonu i to je minimalno dizanje cijena budući da su poskupljenja enormna. Nama su svi inputi u hotelu poskupjeli od 30 do 100 posto tako da je to dizanje cijena bilo nužno, no mislim da ono ne bi trebalo odvratiti goste koji planiraju doći na odmor. Kada je riječ o cijeni možemo reći da je u dobrom hotelu s četiri zvjezdice cijena polupansiona u dvokrevetnoj sobi s balkonom i pogledom na more iznositi do 150 eura, dok primjerice ponuda u jednom takvom hotelu, samo noćenje s doručkom ne možete naći ispod 300 eura u samoj špici sezone. Dakle cijena po osobi u samom središtu sezone se kreće od 60 do 75 eura po osobi za polupansion. Neum je i dalje jako povoljna destinacija i mislimo da ono što nudi, omjer cijene i kvalitete, da smo definitivno najbolji na Jadranu", rekao je Davor Krešić za Hercegovina.info.