VIDEO  Neredi u Beogradu, lideri oporbe idu u štrajk glađu

Neredi u Beogradu
N1

Tisuće ljudi okupile su se u ponedjeljak navečer u središtu Beograda u prosvjedu potpore oporbi da raščisti pitanje stvarnih rezultata izbora u srbijanskoj prijestolnici u čiju regularnost sumnja, a dvoje čelnika oporbe odlučilo se na štrajk glađu u borbi za "stvarnu izbornu volju građana".

Na brojne neregularnosti u izbornom procesu, osim oporbe, u ponedjeljak su ukazali i međunarodni promatrači, a večerašnji prosvjed početak je postizborne krize čiji ishod je zasad neizvjestan.

Čelnici proeuropske oporbene liste lijevog centra "Srbija protiv nasilja", uvjereni da nedjeljni izbori, napose u Beogradu, zbog brojnih zlouporaba ne oslikavaju stvarnu volju biračkog tijela, predali su Državnom izbornom povjerenstvu niz dokaza kojima su potkrijepili svoje tvrdnje, zahtijevajući poništenje izbora.

Predvodnici liste "Srbija protiv nasilja" Marinika Tepić i Miroslav Aleksić objavili su da počinju štrajk glađu u borbi za stvarne rezultate izbora.

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) osvojila je na parlamentarnim izborima 46,3 posto glasova, što je će joj u parlamentu s 250 mjesta osigurati 128 mandata, pokazuju preliminarni rezultati na temelju 99,8 posto prebrojanih glasova, prenosi Hina.

Prema postizbornim projekcijama, lista SNS je u Beogradu na temelju 99,8 posto prebrojanih glasova osvojila 38,9 posto, a koalicija "Srbija protiv nasilja" 34,6 posto, dok je na trećem mjestu nacionalistička koalicija NADA sa šest posto glasova.

Beograd ima oko 1,4 milijuna birača s pravom glasa, što je približno četvrtini ukupnog biračkog tijela u Srbiji.

Oporba sumnja u brojne zlouporabe, "uvoz" glasača iz Republike Srpske i izborni inženjering vladajućih koji je promijenio stvarnu izbornu volju građana.

Istodobno dok traje prosvjed pristaša oporbe u središtu Beograda, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u svibnju formalno odstupio s čela SNS-a, za RTS je izjavio da je stranka koju je u kampanji izravno podupirao "promijenila lice Srbije" i da na vlast mogu doći samo oni koji  "ponude neku politiku, a ne mržnju".

"Građani su jasno pokazali da žele sigurnost i stabilnost i to će imati", rekao je Vučić u središnjem dnevniku RTS-a.

Za ponedjeljak u 21 sat zakazana je sjednica Državnog izbornog povjerenstva, koje se u ponedjeljak nije oglasilo poslije zatvaranja birališta, a izborne rezultate priopćio je upravo Vučić u izbornom stožeru SNS-a.

Za sada je neizvjesno hoće li ta sjednica i biti održana.