NENAD PERIŠ "Nadali smo se sretnijoj vijesti, idem u Beograd po svog sina"

Nenad Periš, Matej Periš
Tom Dubravec/CROPIX

"Spremio sam kofer i idem po svoga sina u Beograd. Jutros me nazvao načelnik beogradske policije i rekao mi da je pronađeno tijelo nizvodno od Pančevačkog mosta i da odjeća odgovara istoj odjeći i obući koju je nosio i Matej. Danas tijekom srijede, ili najkasnije u četvrtak ujutro, bit će poznati rezultati obdukcije i DNK analize. Ja čekam već pet mjeseci, svi smo se nadali u dubini duše nekoj sretnijoj vijesti i da će se Matej pronaći živ. Nažalost, to nije tako i što god bilo moram prihvatiti istinu koja je strašno bolna. No, mene vjera uči da ovo nije kraj i da ćemo se opet jednog dana sresti", rekao je za Jutarnji list Nenad Periš, otac nestalog Mateja Periša.

Svi u obitelji teško se nose s činjenicom da je potraga za Matejom okončana na tragičan način, ali kaže kako sada moraju prihvatiti tu činjenicu.

"Nakon načelnika beogradske policije zvali su me i iz hrvatskog MUP-a, iz veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu, zvao me i premijer Plenković, beogradski nadbiskup mi je poslao poruku, čuo sam se i s fra Ilijom iz župe Svetog Ante. Svi oni iskazali su svoje suosjećanje i ponudili pomoć. Ja se najiskrenije zahvaljujem svima njima, svim građanima Hrvatske, Srbije, svima koji su suosjećali s nama, molili za Mateja. Zahvaljujem i policiji u Srbiji i Hrvatskoj na profesionalnom i ljudskom odnosu sve ovo vrijeme, kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi", rekao je drhtavim glasom Nenad Periš.

Rekao je i kako se nije još čuo s Matejevim prijateljima koji su s njim bili u Beogradu, ali nama je odgovorio po dolasku s posla i uoči odlaska u Beograd. Prije puta treba još srediti neke formalnosti oko povratka u Split. Iako je današnjim pronalaskom tijela u Dunavu kod Ada Huje, po svemu sudeći, okončana potraga za Matejom Perišom, to ne znači da je policijska istraga zaključena.

"Očekujem da će policija, kao što je to i dosad profesionalno radila, nastojati ustanoviti zašto je došlo do nestanka i što se dogodilo. Ali, ono što je u ovom trenutku najvažnije i najbitnije je da je pronađen Matej. Teška je i bolna ta istina, ali tu smo gdje smo", zaključio je razgovor Nenad Periš te još jednom zahvalio svima koji su suosjećali sve ovo vrijeme s obitelji i koji su molili za Mateja.

U razgovoru za HRT nije zadržati suze...

"Ovo nije kraj, moramo ići naprijed svi zajedno i ponovo ćemo se sresti uz molitvu. Istina je istina i ona se ne može mijenjati. Mogu samo reći 'Bogu hvala da je kraj ovom čekanju'. Naravno da je to teško prihvatiti. To je nevjerojatno bolno, ali kažem, pogled naprijed. Digni pogled i prihvati Božju volju".

Nenad Periš ima jednu molbu.

"Zamolio bih sve novinare da se suzdrže od kontaktiranja mene i moje obitelji. Napravit ću dopis i poslati svim redakcijama. Postoji veliki interes i zahvaljujem se svima koji su željeli pomoći, ali ako je ovo kraj, molim sve da prihvate i spuste pritisak. Od jutros mi stalno zvoni telefon, više je nemoguće funkcionirati".