NEMAJU MJESTA U ZATVORIMA Danska će kažnjenike slati na Balkan, a za to će platiti visoku cijenu

Zatvor

Kosovski parlament u četvrtak je odobrio nacrt zakona o iznajmljivanju dijela svog zatvorskog prostora Danskoj. Odlučeno je tako nakon sporazuma za pomoć toj skandinavskoj zemlji koja ima problem s prenatrpanim zatvorskim sustavom.

Prema sporazumu, potpisanom 2022., danske vlasti slale bi strance osuđene u Danskoj da služe kaznu na Kosovu. Danski državljani bili bi isključeni, kao i oni osuđeni za terorizam ili ratne zločine, kao i mentalno bolesni zatvorenici, piše AP, a prenosi Dnevnik.hr.

Kosovski zastupnici glasali su za taj zakon s 86 glasova, dok ih je sedam bilo protiv. Prema prijedlogu zakona Danska će na korištenje dobiti 300 ćelija u zatvoru u gradu Gnjilanu, južno od glavnog grada Prištine, tijekom 10 godina.

Zakon još treba potpisati predsjednik Kosova kako bi postao zakon. Može se provoditi nakon objave u službenom glasilu.

Koštat će ih 210 milijuna eura

Ostalo je nejasno kada će Danska, koja je Kosovu pristala platiti 210 milijuna eura za korištenje zatvorskog prostora, početi slati osuđenike na Kosovo. Za osuđenike koji bi kaznu služili na Kosovu, vrijedili bi isti uvjeti kao u zatvoru u Danskoj, a u skladu s međunarodnim obvezama Danske. Sporazum također predviđa mogućnost deportacije stranaca izravno u njihove matične zemlje nakon isteka kazne na Kosovu.

Kosovske vlasti rekle su kako će potrošiti novac iz Danske na poboljšanje svojih zatvorskih institucija i na projekte obnovljive energije, tvrdi Ministarstvo pravosuđa.

Danski ministar pravosuđa Peter Hummelgaard nazvao je glasovanje kosovskog parlamenta u četvrtak "dobrim vijestima". Rekao je u izjavi da će slanje osuđenika na Kosovo "pomoći da se naš teško pritisnuti zatvorski sustav vrati u ravnotežu".

"U isto vrijeme, to šalje jasan signal stranim kriminalcima da njihova budućnost nije u Danskoj, te stoga ni oni ne bi trebali služiti kaznu ovdje", dodao je Hummelgaard.

Danski upravitelj vodit će ustanovu na Kosovu, uz pomoć lokalnog zatvorskog osoblja.

Kosovski zatvorski sustav ima kapacitet za smještaj do 2800 zatvorenika. Ne zna se trenutni broj slobodnih ćelija.