NEMA ŽURBE Ništa od ukidanja akciza na gorivo i diferencirane stope PDV-a

NEMA ŽURBE Ništa od ukidanja akciza na gorivo i diferencirane stope PDV-a
FENA

Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj su delegati trebali razmatrati Izvješće o postizanju identičnog teksta Zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost i Izvješća o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH otkazana je, javlja Avaz.

Na sjednicu nije došao nitko od delegata iz srpskog kluba te zbog toga nije bilo kvoruma za održavanje sjednice.

Usvojeno je u različitim tekstovima

Podsjećamo, Zastupnički dom i Dom naroda državnog parlamenta ranije su usvojili ova dva zakona, ali u različitim tekstovima, pa je bilo potrebno usuglasiti ih između dva doma.

Zastupnički dom je, još u ožujku ove godine, usvojio prijedlog izmjena Zakona o akcizama u BiH, po kojima bi gorivo u Bosni i Hercegovini bilo jeftinije do pola KM na razdoblje od šest mjeseci, uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca. Nakon toga, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je isti zakon, ali s rokom važenja samo 30 dana.

Diferencirana stopa PDV-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga je bilo neophodno usuglasiti tekst predloženog zakona između dva doma, a Komisija za usuglašavanje utvrdila ga je na način da akcize na gorivo budu ukinute na razdoblje od šest mjeseci uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

Kada je riječ o Zakonu o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, radi se o uvođenju nulte stope PDV-a na osnovne životne namirnice, hranu i opremu za djecu, sjemenski i sadni materijal, te od 22 posto na luksuznu robu.