NEKOME SMETAJU CVJETNE ULICE Nasilno pokidane vreće za navodnjavanje mladih stabala u Mostaru

zelene površine,Mostar,uređivanje,vodonatapni sustav

U proteklom mjesecu radile su se rekonstrukcije zelenih površina u Mostaru, prilikom čega je izvršena rekonstrukcija kompletnog vodonatapnog sustava, kao i brojna sadnja novih biljaka koje će uljepšati mostarske ulice. Ipak, neke od ovih inicijativa pojedini građani nisu dočekali susretljivo, pa je tako nekoliko ulica nasilnim putem ostalo bez postavljenih irigacijskih vreća za stabla, koja su trebala pomoći njihovom rastu i zaštiti. 

"Grad Mostar u proteklom razdoblju putem javne nabavke izvršio nabavu 178 irigacijskih vreća za stabla, koja su postavljane oko mladih stabala u gradu, te kako je u planu nabavka dodatnih irigacijskih vreća većeg kapaciteta. Međutim, iste su predmetom devastacije i krađe od strane pojedinaca ukradene ispred Higijenskog Zavoda, kao i u Ulici Kneza Mihajla Viševića Humskog, gdje su iste namjerno rasparane", rečeno je iz Odjela za gospodarstvo, inspekcijske i komunalne djelatnosti.

zelene površine,Mostar,uređivanje,vodonatapni sustav

Jedna od zelenih površina koja je rekonstruirana jest i ona u sklopu Biščevića ćoška u Mostaru.

Kako kažu iz Odjela za gospodarstvo, inspekcijske i komunalne djelatnosti, prilikom rekonstrukcije na ovom lokalitetu odrađeni su brojni poslovi

"Izvršena je rekonstrukcija kompletnog vodonatapnog sustava, kao i nabavka i sadnja 2 stabla japanske trešnje “Kanzan”, 40 sadnica grmova abelije, 8 sadnica novozelandskog lana, 2 palme niske žumare,4 desiliriona, 5 gravileja, plava kuglasta smrča, 12 rasprostirućih kleka, 30 Faery ruža, 50 lantana, 40 lavandi, dopunjeno je i 6 oleandera. Izvršena je i prihrana cijele zelene površine sa NPK  i Stalatico Pelattato gnojivima", rečeno je.

Sijanje travnjaka obavit će se u nastupajućem razdoblju.

Naš portal je i ranije pisao o ovoj inicijativi koja će poboljšati izgled i zelenilo mostarskih ulica, a tada je objašnjeno da je Grad Mostar uložio 6.000 KM za kupovinu gotovo 180 vreća za navodnjavanje zapremine 60 i 80 litara, koje imaju za cilj spasiti mlado drveće od prevelikih vrućina i drugih nepogoda.

Tim povodom se tada oglasila i gradska vijećnica Irma Baralija, koja je također pohvalila ovaj poduhvat.

"Znam da je to mala promjena, ali meni osobno jako važna, mlada, tek posađena stabla sada imaju priliku preživjeti zvižduk", napisala je tada.



Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.