NEKOM RAT NEKOM BRAT Tijekom pandemije svjetsko bogatstvo se popelo na 473 bilijuna dolara

NEKOM RAT NEKOM BRAT Tijekom pandemije svjetsko bogatstvo se popelo na 473 bilijuna dolara
Pixabay/Ilustracija

Ukupno svjetsko bogatstvo poraslo je za 10,3 posto u 2021. na 473 bilijuna dolara, uglavnom zahvaljujući procvatu burze, prema studiji koju je u četvrtak objavio Boston Consulting Group (BCG).

Posrijedi je najveći porast u više od desetljeća, a broj superbogatih, koje BCG definira kao osobe s imovinom vrijednom više od 100 milijuna dolara, porastao je za oko 300 ljudi.

Najviše superbogatih - 25 800 ljudi - imaju Sjedinjene Američke Države. Nakon njih slijedi Kina, koja ima 8500 superbogatih ljudi. Njemačka je na trećem mjestu. Širom svijeta oko 69 000 superbogatih pojedinaca drži 15 posto financijske imovine koja se može uložiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijednost materijalne imovine, uključujući nekretnine, umjetnine i zlato, porasla je za 11 posto na 13 bilijuna dolara u 2021. Osobito snažno raste vrijednost nekretnina već neko vrijeme.

Unatoč gospodarskim posljedicama rata u Ukrajini, izvješće BCG-a predviđa da će bogatstvo i dalje rasti u cijelom svijetu, a očekuje se snažno povećanje, prije svega u Aziji.

Ako ruski napad na Ukrajinu završi ove godine, očekuje se da će globalno bogatstvo rasti za 5,3 posto godišnje i do 2026. godine bi 'novo bogatstvo' moglo dosegnuti 80 bilijuna dolara.

Studija je izračunala prosječno povećanje od 5 posto ako se rat nastavi i sankcije postrože ili potraju dulje.