NEGIRAO KRIVNJU Ocu dječaka ubojice prijeti 12 godina zatvora, preko odvjetnika dao šokantnu izjavu

Kosta dječak ubojica Beograd masakr
Telegraf

Bliži se suđenje Vladimiru Kecmanoviću i njegovoj supruzi Miljani Kecmanović, roditeljima dječaka ubojice koji je ubio devetoro djece i čuvara škole 3. svibnja u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

Njegov otac uhićen je istog dana, a zatim je iz pritvora pokušavao svoju imovinu prepisati na drugoga, negirao je krivnju, a na kraju su njegovi odvjetnici sazvali konferenciju na kojoj su prenijeli uznemirujuću poruku u kojoj Kecmanović poručuje:

“Ako me trebaju streljati nije problem, samo neka mi obitelj ostave na miru”.

Potvrđena je optužnica protiv roditelja dječaka ubojice, koju je Više javno tužiteljstvo u Beogradu podiglo 10. listopada, a njom su obuhvaćeni i predsjednik streljane i instruktor, prenosi Blic.

Ono što je iznenadilo javnost jeste da je optužnicom obuhvaćena i majka dječaka ubojice, jer do sada o njoj nije bilo poznato toliko detalja.

S druge strane, Vladimir Kecmanović je od trenutka masakra u OŠ “Vladislav Ribnikar” bio u žiži javnosti.

Negirao krivnju

Ubrzo nakon uhićenja Vladimir Kecmanović je pred tužiteljem negirao krivnju i iznio je svoju obranu.

On se tereti za kazneno djelo teška djela protiv opće sigurnosti, to jest da oružje nije držao osigurano u skladu s propisima, kao i da je obučavao svog sina da rukuje oružjem.

Više javno tužiteljstvo u Beogradu je 10. listopada priopćilo kako je podignuta optužnica, a okrivljeni i obrana nisu dostavili odgovor na istu.

Umjesto toga, organizirana je konferencija za medije na kojoj su govorili odvjetnici obitelji Kecmanović.

Oni su tako za optuženje supruge Vladimira Kecmanovića, a majke dječaka ubojice, rekli da to za njih “nije iznenađenje” i prenijeli jezivu poruku Vladimira Kecmanovića.

''To je bio način da se izvrši pritisak na oca. On (Vladimir Kecmanović) je sporazum apsolutno odbio, smatra da nije kriv u ovom postupku. Rekao je: “Ako me trebaju streljati, nije problem, samo neka mi obitelj ostave na miru”. Dakle, branit će se pred sudom'', prenio je odvjetnik Borivoje Borović.

Što se nalazi u optužnici protiv oca?

Kako je Nenad Stefanović, glavni tužitelj Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu, rekao na konferenciji za medije, postoji opravdana sumnja kako je okrivljeni Vladimir Kecmanović u razdoblju od godinu dana prije tragedije u OŠ “Vladislav Ribnikar” obučavao svog sina od 13 godina da rukuje zračnim i vatrenim oružjem, kao i pripadajućom municijom, te da gađa u mete u obliku koncentričnih krugova i silueta ljudi, da puni okvir, zatim kako da stoji i diše prilikom korištenja vatrenog oružja.

''On ga je u tri navrata vodio u Streljački klub “Partizan Practical Shooting” i jednom u otvoreni prostoru u Etno selo “Gostoljublje” u Mionici usprkos činjenici da takva aktivnost i obuka ne odgovaraju uzrastu njegovog sina'', rekao je Stefanović.

Također, sumnja se da je okrivljeni postupio suprotno odredbama Zakona o oružju i municiji i Pravilnika o prostorno-tehničkim uvjetima za sigurno smještanje i čuvanje oružja, jer nije osigurao uvjete za siguran smještaj oružja i municije, odnosno držao je predmetno vatreno oružje s pripadajućih šest okvira i pripadajućom municijom umjesto u metalnom sefu s ključem.

Vladimir Kecmanović je oružje držao u dva plastična kofera koja služe za prenošenje oružja, a ne za njihovo sigurno smještanje i čuvanje. Koferi su se nalazili u jednom rancu crne boje, tako što su oružje i pripadajući okviri bili spakirani u jednom plastičnom koferu s katancem i šifrom, a pripadajuća municija u drugom plastičnom koferu bez katanca.

''U istrazi je utvrđeno kako je okrivljeni držao neosigurano oružje u koferima za transport oružja i municije, umjesto u sefu koji se nalazio pričvršćen za zid u ormaru u hodniku, a koji je prethodno okrivljeni nabavio radi ostvarivanja uvjeta za siguran smještaj i čuvanje oružja u cilju dobivanja odobrenja nadležnog organa za nabavljanje i držanje vatrenog oružja'', rekao je glavni javni tužitelj.

Okrivljeni je tako omogućio djetetu da dođe u posjed dva pištolja, za koja ga je prethodno obučavao da puca u streljačkom klubu, i to pištolja marki “Češka zbrojevka” i “Ruger”, za čije nabavljanje i držanje je on posjedovao odobrenje nadležnog organa.

Dva dana nije primijetio da nema oružja?!

Sin okrivljenog je, kako se sumnja, došao u posjed neadekvatno osiguranog oružja dana 1. svibnja 2023. godine, kada je napunio šest pripadajućih okvira s municijom za pištolje “Češka zbrojevka” i “Ruger” s ukupno 92 metka i stavio ih kod sebe, a zatim ih 3. svibnja prebacio u svoj ranac i ponio sa sobom u OŠ “Vladislav Ribnikar”, koju je pohađao.

Kod dječaka ubojice oružje je bilo čak dva dana, a da otac nije primjetio da pištolji nisu na svom mjestu.

''Ušavši u prizemlje škole, dječak je najprije pucao u radnika osiguranja, a zatim je pucao u dvije učenice koje su sjedile za stolom za dežurstvo, kao i još jednu učenicu koja se nalazila ispred klavira'', podsjetio je tužitelj Stefanović.

Potom je hodnikom otišao do kabineta povijesti, u kojem su se na času nalazili nastavnica povijesti, student povijesti na praksi, kao i 23 oštećena maloljetna učenika odjeljenja VII/2 u koje je ispalio ukupno 45 projektila.

Tu je lišio života šestoro djece i ranio petoro djece, kao i nastavnicu povijesti.

Tužiteljstvo je predložilo da se Vladimir Kecmanović proglasi krivim i osudi na maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od 12 godina.

Zabranjeno raspolaganje imovinom

Ocu i majci dječaka ubojice je privremeno zabranjeno da raspolažu nekretninama i novcem. Ovo je, po prijedlogu obitelji ubijenih u OŠ “Vladislav Ribnikar” usvojio Viši sud u Beogradu. Ipak, ovo je samo privremeno rješenje, koje za cilj ima da “osigura” sredstva kojima bi se isplatila naknada štete obiteljima oštećenih, za smrt njihovih najbližih.

Zatim, 7. srpnja je ocu, također na prijedlog oštećenih, donesena privremena mjera zabrane raspolaganja novcem. Ovo je učinjeno da bi bilo moguće da se osiguraju njihovi zahtjevi.

U pitanju nije sav novac oca dječaka ubojice, već samo iznos koji je potreban za imovinsko pravni zahtjev, kako bi bilo osigurano da će on moći isplatiti štetu obiteljima stradalih.

Prije nego što je doneseno ovo rješenje suda, Vladimir Kecmanović je iz pritvora tražio notara, a sa slobode je to radila i Miljana Kecmanović. Pokušavali su svoju imovinu prenijeti na druge članove obitelji, pretpostavlja se kako bi je “zaštitili”.

U međuvremenu, 4 člana jedne obitelji i 27 članova drugih obitelji ubijenih u Ribnikaru podnijeli su tužbe protiv roditelja dječaka ubojice i protiv njih je započeo parnični postupak.

Obitelji traže naknadu nematerijalne štete, a u jednom parničnom postupku u kojoj je tužbu podnijelo 27 članova obitelji zakazana su ročišta za prosinac, kada će započeti saslušanje obitelji ubijene djece i čuvara škole Dragana Vlahovića.