NE TESTIRA SE ODMAH Od prvih simptoma pozitivne osobe su u izolaciji tri tjedna

Korona maska žena izolacija
Ilustracija / hercegovina.info

Mnogi smatraju kako će od pojave simptoma koronavirusa u izolaciji provesti 14 dana, odnosno dva tjedna. No, u posljednje vrijeme u praksi to i nije tako. Naime, ako ste osjetili simptome te se javite svom dežurnom liječniku, reći će vam da ćete testirani biti tek za pet ili šest dana.

Slučaj je to i našeg čitatelja Slavena.

"Simptome sam osjetio posljednjih dana kolovoza. Javio sam se u ambulantu nakon čega mi je rečeno da ću biti testiran tek za pet-šest dana. Tako je i bilo. Koronavirus mi je potvrđen 4. rujna te mi je na taj datum određena samoizolacija od 14 dana iako sam i prethodni tjedan proveo u kući. To znači da ću u izolaciji provesti gotovo tri tjedna bez obzira na to što se moje stanje popravilo i što se osjećam jako dobro", rekao je čitatelj Slaven za hercegovina.info.

Odgovor smo potražili kod nekih epidemiologa. Rekli su nam kako se ne testira prvih nekoliko dana iz razloga što testovi na prvu znaju pokazati lažno negativan rezultat.

Jednako tako, prema novim preporukama, nakon što ste odradili izolaciju te nemate nikakve simptome, retestiranje nije potrebno. Osoba se u tom slučaju više ne smatra zaraznom te se ukida rješenje o izolaciji. 

Retestiraju se jedino osobe koje su na bolničkom liječenju.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.