NASTAVNIK OSUĐEN ZA PEDOFILIJU Ministarstvo traži hitan inspekcijski nadzor, a Vijeće roditelja zahtijevat će otkaz

Samir Alihodžić
Avaz

Nakon što je objavljeno kako je pravomoćno osuđeni nastavnik za pedofiliju, Samir Alihodžić, vraćen na posao u OŠ Grbavica u Sarajevu, sazvan je sastanak u ovoj školi na kojem će sudjelovati predstavnici škole, roditelji, Vijeće roditelja i sindikalisti.

Naime, Alihodžić je 11. studenoga prošle godine osuđen na jednogodišnju kaznu zatvora kao i jednogodišnju zabranu obavljanja posla nastavnika zbog kaznenog djela bludnih radnji nad maloljetnicom.

Platio je kaznu, a zatim se vratio i na posao, jer ga zakon u tome ne sprječava.

Današnji sastanak počinje u 17:30 sati, a Vijeće roditelja Osnovne škole Grbavica 1 zahtijevat će od uprave da taj nastavnik više ne bude među djecom.

Ministrica za odgoj i obrazovanje Županije Sarajevo Naida Hota-Muminović najavila je razmatranje izmjena propisa po hitnom postupku koja će regulirati rad osuđenih pedofila u obrazovnom sustavu.

''Putem Vlade Županije Sarajevo uputit ćemo sve potrebne inicijative kako bi se što cjelovitije riješilo pitanje rada s djecom za osuđene pedofile. Jasno je da propisi na nižim nivoima vlasti, tj. na nivou županija, ne mogu dovoljno urediti ovu oblast koja mora biti obuhvaćena i odredbama kaznenog zakona i zakona o radu. Primjena propisa svakako zavisi i od odluka pravosudnog sustava kojima se kreira kaznena politike'', navode iz resornog Ministarstva.

Iz OŠ Grbavica 1 za Avaz su naveli kako je njihov imperativ zaštita svakog učenika i učenice te da se rad i djelovanje škole odvija prema zakonskim okvirima i prvobitno u cilju zaštite, odgoja i obrazovanja i u najboljem interesu svakog djeteta.

Na upit jesu li upoznati o pravosudnoj presudi koja tereti Alihodžića iz Škole navode da nemaju saznanja da je Alihodžić počinio bilo kakvo kazneno djelo na štetu bilo kojeg od učenika i/ili nastavnog osoblja u obavljanju poslova i radnih zadataka u OŠ „Grbavica“ Sarajevo, a koje bi kao takvo predstavljalo osnovu za prestanak radnog odnosa u istoj.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje ŽS iniciralo je hitni inspekcijski nadzor kako bi se utvrdile sve činjenice u vezi s povratkom pravosnažno osuđenog lica na nastavu u "Osnovnoj školi Grbavica I".

Po okončanju inspekcijskog nadzora koji je apsolutni prioritet imat ćemo više informacija za javnost, priopćeno je iz Ministarstva.