NAMIRIS'O LOVU 25-godišnjak priznao da je krijumčario 10 migranata iz Indije i Pakistana

Krijumčarenje migranata
Granična policija BiH

U okviru predmeta za kaznena djela krijumčarenja osoba, optuženi Lazić Srđan, rođen 1997. godine u Zvorniku, sporazumno je u potpunosti priznao krivnju za kaznena djela iz članka 189. i 189a. KZ BiH, za koja ga tereti optužnica Tužiteljstva BiH.

Optuženi je priznao da je kriv, što je zajedno sa drugim osobama, koncem 2019. godine, na području Zvornika i okoline, sudjelovao u organiziranom krijumčarenju skupine od 10 migranata, državljana Pakistana i Indije, koji su s područja Srbije krijumčareni na teritoriju Bosne i Hercegovine, radi njihovog daljeg krijumčarenja prema zemljama EU, a radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi.

U skladu sa sporazumom, za optuženog je predložena kazna zatvora u trajanju od jedne godine, kao i novčana kazna u iznosu 500 KM, te oduzimanje predmeta korištenih za izvršenje kaznenog djela.

Predložena kazna u skladu je s ulogom i odgovornošću optuženog u izvršenju kaznenog djela, kao i sa sudskom praksom i izricanjem presuda za ista ili slična kaznena djela.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.