NAKON SREDNJIH, ŠTRAJK I U OSNOVNIM ŠKOLAMA ŽZH "Zavlače nas četiri godine, ne možemo potpisati nešto gdje ne znamo kolika će nam biti plaća"

Nova osnovna škola Posušje
hercegovina.info

Nakon što su štrajk upozorenja održali uposleni u Srednim školama Zapadnohercegovačke županije, sutra će to učiniti i njihove kolege iz osnovnih škola. Problem je isti, a to je nepotpisivanje Kolektivnog ugovora. Kako nam kažu iz Sindikata, Vlada i Ministarstvo obrazovanja ih zavlače već četiri godine.

"Nakon četiri godine pregovora o potpisivanju Kolektivnog ugovora i naznaka da će Zakonom o plaćama riješiti probleme koji su se pojavljivali u pregovorima, dobili smo Prijedlog Kolektivnog ugovora bez koeficijenata za obračun plaća, a Zakon nije donesen. Ovo je bio mandat u kojemu smo pregovarali i nismo ništa postigli, ne našom krivicom", kaže za Hercegovina.info Slaven Ljubić predsjednik Neovisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama u ŽZH.

"Mi smo stalno ukazivali da ne možemo potpisivati Kolektiv ugovor budući da ne znamo kolika je plaća. Obećavali su taj Zakon na razini županije, ali nisu ga donijeli. Jednostavno, ostali smo "u zraku". Ne možemo potpisati nešto gdje ne znamo kolika će nam biti plaća", dodao je Ljubić.

Priopćenje Neovisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama u ŽZH prenosimo u cijelosti.

"Od siječnja 2019. godine pregovaramo o novom Kolektivnom ugovoru, kao i kolege predstavnici Sindikata u srednjim školama. Cijeli mandat ove Vlade potrošili smo na ”pregovaranje”, kako bi poboljšali materijalni položaj zaposlenika u prosvjeti i uredili povoljnija prava. Tijek pregovaranja bio je protkan dugačkim prekidima i potrebom za štrajkovima upozorenja kojima smo ukazivali na to da se postupak odugovlači, ne našom krivicom. Dogovorili smo se o određenim poboljšanjima koja su trebala biti unesena u Prijedlog KU", navode .

"Prijedlog Kolektivnog ugovora koji je Vlada dostavila krajem srpnja nije u potpunosti odražavao njihova traženja i dogovoreno. Nije sadržavao najosnovnije, elemente kojima bi znali iznos plaća i kao takav nisu ga mogli prihvatiti. Najavljivani Zakon o plaćama na razini Županije, o kojemu se pričalo i koji je u trebao biti izrađen prije potpisivanja Kolektivnog ugovora sadržavao bi taj dio o plaćama, koji nije unesen u Kolektivni ugovor. Isti bi razriješio mnoge nepravilnosti vezane za položaj uposlenika u osnovnim školama u odnosu na ostale zaposlenike korisnike Proračuna", ističu.

"Vlada je zatražila odgovor od Sindikata na dostavljeni Prijedlog, isti smo dostavili početkom kolovoza, tu je svaka komunikacija stala. Odgovor nije razmotren, Sindikat nije dobio povratnu informaciju. Sindikati nisu pozvani na razgovor i dogovor o spornim pitanjima, što smo u odgovoru naveli. Ministrica je na sjednici županijske Skupštine, u odgovoru Sindikatu srednjoškolskog obrazovanja pročitala koja su sve poboljšanja u ponuđenom Prijedlogu Kolektivnog ugovora, neka su iz prethodnih samo prepisana. Zaboravila je naglasiti razlog nezadovoljstva Sindikata, koji smo u odgovoru Vladi na dostavljeni Prijedlog napisali, ne možemo potpisati Kolektivni ugovor, a da ne znamo kolika će nam biti plaća, navodi se iz Nezavisnog sindikata uposlenih", dodaje se.

"Izgovor da su sada izbori i da nije vrijeme za štrajk ne može biti pokriće za potrošeno vrijeme od četiri godine u pregovaranju kako bi potpisali Kolektivni ugovor", ističu.

Podrška kolegama

"Dajemo potporu Sindikatu srednjih škola u njihovim traženjima. Ovim štrajkom želimo poslati jasnu poruku Vladi da ovo nije političko, već sindikalno i socijalno traženje. Odgoj i obrazovanje je stup svakog demokratskog društva. Ovakav odnos ne služi Vladi na čast, svojim radom nismo ga zaslužili. Ako ostatak države može imati uređen odnos između poslodavca i zaposlenika u prosvjeti zašto to ne može biti uređeno Kolektivnim ugovorom i u našoj Županiji? O daljnjim koracima odlučit će članstvo Sindikata", navodi se u priopćenju.

Jednosatni štrajk upozorenja će se održati u srijedu 28. rujna, treći sat u svim osnovnim školama u ŽZH.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.