NAKON MEDICINARA, NA ULICAMA I POLICAJCI "Vlada HNŽ novac za policiju preusmjeravala na sumnjive druge pozicije"

NAKON MEDICINARA, NA ULICAMA I POLICAJCI "Vlada HNŽ novac za policiju preusmjeravala na sumnjive druge pozicije"
Vlada HNŽ

Sindikat policije Hercegovačko-neretvanske županije poslao je priopćenje u kojima terete vladu da su obećavali, odugovlačili, a potom i sredstva namijenjena za isplatu njihovih dugovanja preusmjerili na sumnjiv način na druge pozicije. Vlada je za neisplatu dugovanja prema pravosnažnim sudskim odlukama izdvojila 4,5 milijuna maraka, no krajnji korisnici ih nisu nikad vidjeli unatoč silnim obećanjima i razgovorima.

"Kao što je javnosti poznato jedan od najvećih problema s kojim se dugi niz godina susreće Sindikat policije u HNŽ je neisplata dugovanja po pravosnažnim sudskim odlukama. Iako je Vlada HNŽ, u namjeri da zaustavi presude zbog kršenja prava na suđenje u razumnom roku, prema Sudu za ljudska prava u Strassbourgu uputila Akcijski plan za realizaciju generalnih mjera, te u proračunu za 2021. godinu predvidila 4,5 milijuna maraka za isplatu dijela uknjiženih dugovanja, svjedoci smo maksimalnog odugovlačenja i očigledne nespremnosti Vlade za provođenje vlastitih odluka.

U cilju nadilaženja ove problematike Sindikat policije je s predstavnicima Vlade koju su predstavljali ministri unutrašnjih poslova i financija 24. lipnja 2021. godine održao sastanak na kojem je dogovoren način i dinamika isplate ove vrste dugovanja za 2021. godinu. Također, u pismenoj i usmenoj komunikaciji s premijerom i njegovim Uredom uvjeravani smo da će sve dogovoreno s navedena dva ministra kao predstavnicima Vlade biti i provedeno. Iako smo imali čvrsta uvjerenja da će već na sljedećoj sjednici Vlade HNŽ biti donesena odgovarajuća odluka, te ista biti realizirana u tijeku proračunske 2021. godine, u proteklom razdoblju su održane 151., 152., 153. i 154. sjednica Vlade, a navedena problematika nije razmatrana, te je na taj način vrlo upitna mogućnost provođenja dogovora u tijeku ove fiskalne godine.

Pošto smo u prethodnim godinama rebalansom proračuna bili izigrani od strane Vlade HNŽ na način da su sredstva predviđena ovom stavkom na sumnjiv način raspoređivana na druge pozicije, dana 28. rujna 2021. godine održali smo sjednicu Upravnog odbora na kojoj smo donijeli Odluku o prosvjednom okupljanju ukoliko na sljedećoj sjednici Vlade ne bude donesena odgovarajuća odluka, te smo o tom dopisom upoznali premijera i ministre financija i unutrašnjih poslova.

Kako ni na 154. sjednici Vlade održanoj 12. listopada ova problematika nije razmatrana Sindikat policije obavještava javnost da će (ili samostalno ili s ostalim sindikatima proračunskih korisnika) organizirati prosvjedno okupljanje i prosvjednu šetnju, a o točnom datumu i lokaciji mediji će biti blagovremeno obaviješteni", naveli su iz Sindikata.