NAJVEĆE ISTRAŽIVANJE DOSAD Skoro 3000 osoba radilo četiri dana u tjednu, evo kakvi su učinci

Računalo računala posao umor
Ilustracija

Proba četvorodnevnog radnog tjedna u Velikoj Britaniji, najveća na svijetu, pokazala je da će ogromna većina od 61 poduzeća koja su od lipnja do prosinca sudjelovala u tome, nastaviti s kraćom radnom nedjeljom jer je većina zaposlenih manje pod stresom i bolje se osjeća pošto su im rad i život uravnoteženiji. Poduzeća su po nalazima objavljenim ove nedjelje, prijavila da im je prihod uglavnom ostao isti uprkos jednom radnom danu manje tijekom nedjelje, a mnogima je čak i porastao u usporedbi s istih šest mjeseci godinu dana ranije.

Pokazalo se da četvorodnevna radna nedjelja ima višestruke prednosti, rekao je David Frain, znanstvenik suradnik Sveučilišta u Cambridgeu, koji je pomogao tijekom probe s kraćom radnom nedjeljom. On smatra da bi uspjeh te probe trebao motivirati druga poduzeća da to pokušaju.

Tim Sveučilišta u Cambridgeu je surađivao s istraživačima s Boston collegea, iz Istraživačke organizacija za budućnost rada Autonomy i “Svjetske neprofitne zajednice za četvorodnevnu radnu nedjelju” (4 Day Week Global nonprofit community) da bi se utvrdilo kako će poduzeća iz raznih sektora – od marketinga do financija i neprofitnih organizacija te njihovih 2.900 zaposlenih reagirati na skraćeno radno vrijeme, pri čemu plaća ostaje ista. Nije iznenađujuće da su zaposleni rekli da im je to koristilo, da je za 71 posto opao broj onih koji su rekli da su premoreni od posla, da je 39 odsto manje onih koji su rekli da su pod stresom i da je 48 posto više onih koji su zadovoljni poslom nego što su bili tijekom petodnevne radne nedjelje.

Među zaposlenima 60 posto je reklo da im je tijekom četvorodnevne radne nedjelje lakše da usklade posao i obaveze kod kuće, a 73 posto je izjavilo da su više zadovoljni svojim životom uopće. Umora je manje, više su spavali i mentalno zdravlje im se poboljšalo, pokazuju nalazi. Upravo to je otkrio i riblji restoran brze hrane “Platten's” u engleskom primorskom gradu Wells-Next-The Sea, što je posebno važno jer se u ugostiteljstvu često radi svih sedam dana u nedelji.

“Svi su usredotočeni, svi znaju što rade, svi su svežiji”, rekla je Kirsty Wainwright, šefica tog restorana, i objasnila da “na posao dolaze bolje raspoloženi i ne samo da svoje raspoloženje prenose na goste, već i gosti dobivaju bolju uslugu”. Četvorodnevna radna nedjeelja omogućava ljudima da imaju jedan neradni dan za obavljanje kućnih i drugih poslova i potom dva slobodna dana “da se vide s prijateljima, obiteljima, da rade št žele”, rekla je Wainwright koja podvllači da se “o tome radi: raditi da bi se živjelo, a ne živjeti da bi se radilo”.

U poduzećima koja su uvele kraću radnu nedelju to nije pogodilo prihod, kažu nalazi, već je prihod porastao za 1,4 odsto tokom probe u 23 poduzeća, a 24 su zabilježila porast prihoda veći od 34 posto u odnosu na isto šestomjesečno razdoblje godinu dana ranije.

U restoranu “Platens” šefica Wainwright je objasnila da je to zato što je zbog skraćenja radne nedelje na četiri dana “produktivnost skočila nebu pod oblake”. Uz to, u poduzećima koja su sudjelovala u istraživanju, vjerojatnoća da zaposleni daju otkaz je; opala za 57 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije, a bolovanja je bilo manje za 65 posto. Čak 92 posto poduzeća koja su isprobala četvorodnevnu radnu nedelju kaže da će tako i dalje raditi, a 30 posto da su odlučili da je to trajna promena – ne vraćaju se na petodnevnu.

Charlotte Lockhart , suosnivačica i generalna direktorica “Svetske neprofitne zajednice za četvorodnevnu radnu nedelju”, rekla je da “nevjerojatan uspjeh” tog pilot-programa u Velikoj Britaniji odražava ranije zaključke istovjetnih proba u Irskoj i SAD. Mada postoje sektori koji ne mogu uvesti kraće radno vrijeme jer im je osoblje potrebno 24 sata dnevno, kao što su zdravstvo i prva pomoć, pandemija je ipak promijenila način na koji svijet funkcionira, a poučeni tim iskustvom ljudi sada traže bolju ravnotežu posla i privatnog života.