NADZOR NADZIRE Dozvola za rekonstrukciju bazena dobivena po jednom, a rađena po drugom projektu

Sarajevo, bazen, kriminal, fasto, bazen, Sarajevo

Radovi na rekonstrukciji bazena na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja (FASTO) u Sarajevu uskoro bi trebali biti privedeni kraju, međutim, upitno je hoće li ovaj bazen dobiti upotrebnu dozvolu i konačno biti stavljen u funkciju. Problem je, kako je istražio Fokus, u tome što su se radovi na ovom bazenu godinama izvodili u suprotnosti s projektnom dokumentacijom iz 2005. godine za koju je Općina Centar Sarajevo izdala odobrenje za građenje. Kako je Fokusu potvrđeno na FASTO-u, od 2016. godine do danas u obnovu bazena uloženo je oko 4,2 milijuna KM i to iz proračuna Federalnog ministarstva kulture i sporta, Ministarstva kulture i sporta Sarajevske županije i Općine Centar.

Na nedostatke i neusklađenost projektne dokumentacije sa stvarnim radovima koji se izvode na bazenu ukazao je sugovornik, čiji podaci su poznati redakciji, kao i stranama uključenim u proces rekonstrukcije bazena, a koji je kao fizička osoba podnio prijave nadležnim inspekcijama Inspektorata Općine Centar, te Uredu za borbu protiv korupcije i kontrolu kvaliteta KS o brojnim nepravilnostima u realizaciji ovog projekta.

Inspekcija utvrdila nepravilnosti

Inspektorat sarajevske Općine Centar još u prosincu  2019. godine donio je rješenje kojim je naložio investitoru da otkloni nepravilnosti na obnovi bazena, jer se radilo u suprotnosti s odobrenjem za građenje.

Stručno tehnički nadzor nad izvođenjem radova na bazenu vršio je, a i dalje vrši Zavod za izgradnju Sarajevske županije, a osoba zadužena za nadzor je Emir Dorić.

Međutim, s obzirom na to da su, prema dokumentaciji dostavljenoj Fokusu u vezi s ovim slučajem, evidentne brojne nepravilnosti i najblaže rečeno čudne okolnosti pod kojima je nastajala nova projektna dokumentacija, za koju nikada nije dobijena dozvola za građenje, a značajno se odstupilo od projekta iz 2005. godine pri rekonstrukciji bazena, upitno je li uloga Zavoda za izgradnju SŽ kao nadzornog organa usmjerena na to da štiti poštivanje zakona ili da “zažmiri” pred svim nepravilnostima koje su se događale proteklih godina pri obnovi bazena na FASTO-u.

Obnova bazena i sve ono što je pratilo te radove trebalo je biti u skladu s odobrenjem za građenje iz 2005. godine, koje je u Općini Centar zavedeno pod brojem 07-23-2254/05 i odnosilo se na projekt koji je u ožujku 2005. godine uradila tvrtka PROJEKT DD iz Sarajeva.

Međutim, izvor tvrdi da se natječaj i svi radovi koji se odvijaju od 2017. godine do danas ne rade po tom rješenju i projektu, nego po nekom drugom rješenju koje je skroz izmijenjeno u odnosu na usvojeno.

"Izmjene nisu kozmetičke nego je u pitanju promjena kompletne tehnologije bazenske tehnike, što je zahtijevalo i podrazumijevalo izmjenu postojećeg odobrenja za građenje. Sve u vezi s novom projektnom dokumentacijom rađeno je interno bez ikakvih raspisanih natječaja ili slično. Cijene i način plaćanja je dogovaran interno s generalnim izvođačem i davan mu je nalog od Zavoda" navodi izvor.

Glavni izvođač radova na rekonstrukciji bazena je tvrtka “Unigradnja” koja je birala podizvođače radova na ovom projektu, a kako se saznaje oni koji su inzistirali na uvidu u građevinsku dozvolu, za projektt po kojem se trenutno izvode radovi, a ne po onom iz 2005. godine, umjesto odgovora dobili su raskid ugovora.

Problematično je i to, ističe sugovornik, što je slovenska tvrtka Handling uradila novo projektno rješenje za rekonstrukciju bazena iako strana tvrtka ne može biti projektant. Zbog toga je 2019. godine urađen novi, treći po redu projekt za ovaj bazen, ali sugovornik tvrdi da je riječ o potpuno istom projektu koji je uradila slovenska tvrtka, samo se kao autor pojavila jedna bh. tvrtka. Ali, ni za taj projekat nije dobivena dozvola, nego se i dalje radilo po osnovu dozvole dobivene 2005. godine.

Slovenskoj tvrtki  Handling pogodovalo se i pri nabavci opreme za bazen. Apsurdno je da se u projektu koji je uradio Handling preferira proizvođač opreme čiji je vlasnik ista tvrtka koja je i radila projektnu dokumentaciju!

Pogodovalo se slovenskoj tvrtki

Zbog toga se došlo u situaciju da neki podizvođači radova koji su bili uključeni u rekonstrukciju bazena nisu mogli opremu nabavljati od proizvođača s kojima inače surađuju, nego je uvjet da ostanu u tom poslu bio da kupe opremu slovenske tvrtke.

"Tako je došlo do toga da je tvrtka Handling iz Slovenije u projektu rekonstrukcije bazena FASTO-a “poklopila” sve. Postali su i projektanti i proizvođači najvažnijih dijelova opreme, kao i isporučitelji i izvođači na montaži te opreme. Sama ova situacija je mimo zakona, čak i da se radi u skladu sa spomenutim odobrenjem za građenje, jer nije moguće da jedna tvrtka “pokrije” sve segmente jednog projekta. Situacija je još gora jer je projektno rješenje generalno izmijenjeno.

Uprkos tome što je inspekcija Općine Centar već naložila da se otklone nedostaci pri rekonstrukciji bazena na FASTO-u, evidentno je da se posljednjih mjeseci priča o pokušaju uvođenja u zakonske okvire čitavog ovog projekta “razvodnila”.

Sarajevo, bazen, kriminal, fasto, bazen, Sarajevo

Iako je Inspekcija Općine Centar donijela rješenje da investitor tehnologiju korištenja bazena u svim segmentima prilagodi odobrenom rješenju iz odobrenja za građenje iz 2005. godine, kao i da s desne strane od glavnog ulaza na Fakultet za sport i tjelesni odgoj, a prema ulici Patriotske lige, izmjesti postavljeni metalni kontejner i postavi ga prema odobrenju za građenje iz 2005. godine, inspektori su se izgleda sada fokusirali samo na ispunjenje zahtjeva iz jednog dijela rješenja.

Iz uvida u službenu dokumentaciju Inspekcije do koje se došlo neslužbenim putem, uvidjeli smo da je inspekcija sada “okrenula ploču”, pa više ne vidi spornim to što radovi nisu prilagođeni projektu iz 2005. godine, nego ocjenjuje da je njihovo rješenje ispoštovano “jer je kontejner za dezinfekciju “navodno izmješten po propisima koje nalaže dokumentacija iz 2005. godine.

Ispostavilo se da inspekciju u ovom slučaju zadovoljava i to što je sporni kontejner za dezinfekciju s jedne lokacije u krugu FASTO-a prebačen na drugu u krugu istog objekta, a to što se radovi izvode bez dozvole i što se krši zakon, izgleda za njih nije sporno.

Sugovornik tvrdi da kontejner na koji nadležni svode problem rekonstrukcije bazena ustvari zasjenjuje glavni problem dozvole, a šokantno je što on tvrdi da taj kontejner nije ni naveden u projektnoj dokumentaciji iz 2005. godine, a sada svi traže izmještanje tog kontejnera prema tom projektu iz 2005. godine!

Iako iz Inspektorata Općine Centar ne žele odgovoriti na upite, saznaje se da su se oni u odnosu na prvobitna rješenja kojim su tražili da se radovi prilagode projektu sada “posipaju pepelom”, pa su ovih dana obustavili postupak u ovom slučaju!

Iz dokumenta koji potpisuje inspektorica Alma Krzović vidljivo je da inspekcija obustavlja postupak jer im je Emir Dorić iz Zavoda za izgradnju KS, a koji je Nadzorni organ dao izjavu prema kojoj je sva dokumentacija usklađena sa zakonskim propisima! Inspekcija ocjenjuje i da su ispoštovani njihovi raniji zahtjevi.

Logično pitanje koje se nameće iz ovakvog stave inspekcije jest to da se nisu pozvali na rezultate svojih provjera, nego samo na izjavu Emira Dorića.

Na to ukazuje i sugovornik koji inzistira na tome da konstatacija inspekcije “da je investitor postupio po rješenju Inspektorata broj: 06-23-4891/19 od 6. 3. 2020. nije točna”.

"Jer tehnologija korištenja bazena nije prilagođena odobrenom rješenju nego se radovi i dalje izvode prema naknadno urađenom projektnom rješenju tvrtke I.D.E.A iz veljače 2019. godine, a za koje ne postoji odobrenje za građenje. U odobrenju za građenje, broj: 07-23-2254/05 od 24. 8. 2005, decidno je navedeno da je investitor dužan izvesti predmetne radove u svemu prema priloženom izvedbenom projektu koji je uradio “Projekt” d.d, a koji je ovjerila ova službe pod brojem: 07-23-2254/05 dana 23. 8. 2005. godine", pojašnjava.

Ostatak Fokusovog istraživanja može se pročitati OVDJE.