NAČELNIK OPĆINE STARI GRAD Jedan stan prodao za 142.000 KM, drugi za 165.000, digao kredit od 68.000 KM

Akcija Start uhićenja
Klix

Tijekom večerašnjeg ročišta Ibrahimu Hadžibajriću, načelniku Općine Stari Grad, rečeno je da je otpustio četiri pravobranitelja koji nisu htjeli raditi po njegovom nalogu, pa je zaposlio petog, javlja Avaz.

Tužitelji kažu da je urađeno sve da se Hadžibajriću obnovi mandat, te da je jedna službenica ispričala da su bili zaključani u sali i krivotvorili obrasce CIK-a kako bi se formirala njegov NBL.

Brojne nekretnine Hadžibajrića

Ibrahim Hadžibajrić je kazao da ima stan od oca, koji je naslijedio te da je kupio stan u ulici Nova, prije godinu, a nakon prodaje dva stana. Jedan stan prodan je za 142.000 KM na Šipu, drugi je prodan za 165.000 KM i s 314.000 KM koje je dobio je kupio taj novi stan. Kaže da je za ostatak od 68.000 KM podigao kredit.

Tako da na jednom računu ima 30.000, a na drugom 101.000 KM. Govorio je o apartmanu u Neumu i Fahrudinu Novaliji s kojim je u rodbinskim vezama. Hadžibajrić kaže da je od 1996. godine imao ušteđenih 50.000 eura i 25.000 kroz Raiffeisen fondove. Kaže da je sve transparentno i može provjeriti u Unicredit banci.

Asim Crnalić je istaknuo da u prijedlogu za pritvor nema istinitih činjeničnih navoda, ali da ima tisući pretpostavki koje proizilaze iz Sky analize koja ne može biti dokaz jer to nije analiza Suda već policije.

Destanović državljanka Srbije i Kosova

Kada je u pitanju određivanje pritvora Almi Destanović, tužitelj Soldat je kazao da postoji opasnost od bijega i na taj način izbjegavanja kaznene odgovornosti jer je državljanka Kosova i Srbije.

"Na Kosovu ima obiteljsku kuću u kojoj živi njena majka. Ako bi pobjegla na Kosovo, Tužiteljstvo ne bi moglo poslati ni dopis da je izruče zbog odnosa s Kosovom.

Osim toga Kosovo ne izručuje svoje državljane. Osim što je zaposlena u Općini Stari Grad, ona nema nikakve veze s BiH. S obzirom da je osumnjičena za teška kaznena djela za koja joj prijeti kazna zatvora od 20 godina, Tužiteljstvo smatra da ima veliki motiv da pobjegne", rekao je.

Njena odvjetnica je navela da Destanović surađuje sa tužiteljstvo i da nema razloga za bijeg. Napomenula je da FUP već tri godine istražuje Općinu i da je htjela bježati mogla je.

Što se tiče novca navedeno da ima dva brata u Njemačkoj i da su joj prije primanja bila 40.000 KM godišnje.