NA TAJNOM SASTANKU Vučić moli Srbe s Kosova da se povuku, ide na granicu

Aleksandar Vučić
Instagram

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu se sastao s predstavnicima Srba s Kosova. Vijest o sastanku nije odmah dospjela u medije. Prvi su je, očekivano, objavili Vučićevi tabloidi, koji su u trenutku objave naveli kako sastanak već traje dva sata. 

U međuvremenu je sastanak završen, a na njemu je, kako je rekao šef Ureda za Kosovo i Metohiju Petar Petković, Vučić zamolio Srbe s Kosova da se povuku s barikada, prenosi Index.hr.

"Dobili smo čvrste garancije. Srbi s Kosova su rekli da vjeruju samo Vučiću, a ne Kurtiju"

"U trenutku kada smo bili na rubu ozbiljnog sukoba i krvoprolića, uspjeli smo sačuvati mir, dobili nikada jače garancije od EU-a i SAD-a. Nakon ovih službenih izjava i garancija predsjednik Vučić vodio je ozbiljan i težak sastanak s predstavnicima Srba sa sjevera Kosova, kojima je predočio ove dokumente i izjave. Zamolio je naše Srbe da se povuku s barikada. Oni su rekli da samo njemu vjeruju, a ne Albinu Kurtiju. Zamolili su da se vrate na sjever Kosova i da predoče narodu ove garancije", rekao je. 

"Ipak, na kraju dobre vesti. To govorim bez ikakvog likovanja jer smo svjesni u kakvoj se situaciji nalazi srpski narod na Kosovu i Metohiji. Dobili smo nikad jače garancije kada je riječ o zahtjevima Srba o njihovom uvjetu da se povuku s barikada. Na samom početku da istaknem da su najbolje vesti da je Dejan Pantić pušten. To pokazuje da Dejan Pantić nije kriv, da to što je bio optužen za terorizam znači obračun Kurtija sa Srbima. On će, nadamo se, večeras biti sa svojom obitelji, koja ga željno iščekuje vidjeti", kazao je Petković o bivšem policajcu s Kosova kojeg su uhitile prištinske vlasti.

Nakon 19 sati Vučić bi se na granici s Kosovom trebao sastati sa Srbima

Šef Ureda za Kosovo rekao je i da će se Vučić nakon 19 sati susresti sa Srbima sa sjevera Kosova, kada će biti poznata konačna odluka hoće li se povući s barikada. 

"U 19 sati polijeće helikopter kojim će predsjednik Vučić otići kako bi se na administrativnom prelazu sreo sa Srbima sa sjevera (Kosova). U svakom slučaju, u trenutku kada smo bili na rubu sukoba uspjeli smo sačuvati mir i čekamo da vidimo kakva će biti odluka Srba sa sjevera", rekao je Petković ponovivši još jednom da su "dobili čvrste garancije" i da se "Vučić uspio izboriti za mir i stabilnost".

Vučić se oglasio na Istagramu, objavio sliku iz aviona

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vučić se nešto prije 20 sati oglasio na Instagramu. Objavio je sliku iz aviona i napisao kako je na putu za Rašku koja se nalazi nedaleko od granice s Kosovom. 

"Opet na putu za Rašku gdje ću razgovarati sa Srbima s Kosova i Metohije. Znajući da oni, sve do konačnog oslobođenja, nikada neće biti zadovoljni nijednom odlukom, čiste savjesti i obraza, idem pred njih, uvjeren da je danas dobar dan za Srbiju, da smo sačuvali mir i dobili garancije za sigurnost i opstanak Srba. Kakva god odluka našeg naroda bude bila, prihvat ću je je, bit ću uz njih i čuvat ćemo srpsko jedinstvo", napisao je Vučić.