NA SNAZI CRVENI METEOALARM Temperartura danas ide do 42 stupnja

Vrućine Mostar
Hercegovina.info

Zbog ekstremno visokih temperatura koje vladaju posljednjih dana za danas je u Bosni i Hercegovini izdan crveni meteoalarm. Živa na termometru danas će ići čak do 42 stupnja.

Kako javlja Federalni hidrometeorološki zavod BiH U Bosni i Hercegovini danas će biti sunčano i vruće. Poslijepodne se očekuje postupno povećanje oblačnosti, a vjetar će biti slab do umjeren promjenjivog smjera. Jutarnje temperature od 15 do 21, na jugu od 25, a najviša dnevna temperatura od 35 do 41, na jugu do 42 stupnja.

Temperature zraka izmjerene jutros u 8 sati iznosile su; Ivan-sedlo, Sokolac i Srebrenica 18 stupnjeva, Bjelašnica, Bugojno i Široki Brijeg 19, Prijedor, Sanski Most i Sarajevo 21, Banja Luka, Bihać, Doboj, Livno, Tuzla i Zenica 22, Grude 23, Bijeljina 24, Mostar i Trebinje 26, Gradačac 27 stupnjeva.

Meteoalarm je izdan za cijelu BiH, a za područje Mostara se ističe:

"Ostanite na oprezu i pratite savjete nadležnih službi. Budite u tijeku s aktualnom vremenskom prognozom i očekujte značajna ometanja u dnevnim rutinama. Putujte samo ako je neophodno. Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe i pomozite ugroženim osobama. Djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa", stoji na stranici Meteoalarma.