NA POTEZU BUNDESTAG Njemačka vlada objasnila slanje vojnika u BiH

Njemački vojnici
Shutterstock

Nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt prošlog tjedna najavio povratak njemačkih vojnika u misiju EUFOR-a koja se nalazi u BiH, to je potvrđeno i iz njemačkog Ministarstva vanjskih poslova. Konačnu odluku, treba donijeti Bundestag.

Njemačka vlada je napravila korake koji će omogućiti raspoređivanje njenih trupa u okviru misije EUFOR-a u BiH po prvi put u posljednjih deset godina.

Ovo se očigledno događa zbog rastućeg straha čelnika država EU da bi se rat iz Ukrajine, mogao proširiti i na druge manje stabilne europske regije.

Glasnogovornik vlade Steffen Seibert rekao je novinarima jučer u Berlinu da je vlada odlučila poslati svoje vojne trupe koje bi sudjelovale u radu EUFOR Althea-e, koji je aktivan od 2004. godine.

Sada, na razdoblje od jedne godine, u BiH bit će poslano 50 njemačkih vojnika, nakon što je Njemačka povukla svoje vojne snage krajem 2012. godine.

Timovi njemačkih vojnika sastojat će se od oficira za vezu i posmatračkih timova. Jedan dio njih bit će raspoređen diljem države dok će ostali raditi u sjedištu EUFOR-a u Sarajevu, prenosi Klix.

"Odluka Ureda da se ponovno pridruži operaciji, koja je uslijedila ubrzo nakon posjete ministrice vanjskih poslova Annalene Baerbock zapadnom Balkanu, ključan je znak predanosti Njemačke toj regiji", navedeno je u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova Njemačke.

Njemačka je odlučna da ne dozvoli stvaranje sigurnosnog vakuma na području koje je za tu državu "neposredno susjedstvo".

"Politička situacija u Bosni i Hercegovini je teška, prije svega zbog separatističkog smjera Milorada Dodika, lidera bosanskih Srba. Ruski rat, agresija na Ukrajinu dodatno je otežala zabrinutost da bi Rusija mogla destabilizirati BiH", ističu iz ministarstva.

Vijeće sigurnosti UN-a odobrilo je ovu operaciju do studenog 2022. godine. Odobrenje za sudjelovanje njemačkih trupa u EUFOR misiji u našoj zemlji, ima svoju osnovu u međunarodnom pravu. Iz Vlade Njemačke ističu da imaju namjeru tražiti odobrenje za produženje roka sudjelovanja u mirovnim trupama i nakon studenog ove godine.

Bundestag ovaj plan tek treba odobriti.