VIDEO  Na pomolu su nova poskupljenja voća i povrća u BiH

Tržnica
Hercegovina.info

Cijene voća i povrća kao i drugih namirnica svakodnevno rastu. Loša godina za poljoprivrednike i vremenske nepogode dodatno su utjecale na ovakvo stanje. Poljoprivrednici se žale na loš urod voća i povrća, ali i pšenice. Sve je teže preživjeti, kažu građani.

Građani uglavnom vole kupiti domaće proizvode, ali žale se na visoke cijene i domaćih i uvoznih proizvoda.

“Većinom svakog tjedna ono što treba, mislim mogli bismo mi i više puta da je financijski bolje, a od ovih žena od kojih kupim vjerujem da je domaće”, “Kupujem na tržnici, ali više kupujem na veliko”, “U principu kupujem naše proizvode i u trgovini. Gledam da je naše i nešto imam više povjerenja nego u uvozne”, “Ne vjerujem ja više nikome ništa”, samo su neki od komentara građana, donosi BHRT.

Sadržaj se učitava...

Na tržnici pretežno domaća roba, tvrde prodavci, ali ima i uvozne robe. Građani uglavnom uzimaju na komad.

Ova godina je loša za usjeve, ističu poljoprivrednici. Jake kiše tijekom prvih mjeseci godine poremetile su usjeve, a nagli porast temperatura u srpnju izazvao je i sušu. Moglo bi doći do poskupljenja voća i povrća, ističu iz Udruženja poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine.

"Generalno loša godina po pitanju svega jer su bile velike padaline, veliki višak vlage u zemlji... tako da se dosta kasnilo sa sjetvom. Onda ono što se na vrijeme zasijalo voda je odnijela, istrunulo u zemlji, a dosta površina nije se stiglo zasijati, tako da generalno loša godina", kazao je Nedžad Bićo iz pomenutog udruženja.

"I ovako nam je prepolovilo i podbacilo. Nismo imali prosjek ni 300 kila. Ja nisam imao prosjek 300 kila, a prošle godine sam imao 600. Znači prepolovilo je s cijenom, prepolovilo je s prinosom. Praktički četvrtinu mi dobivamo na osnovu prošle godine", tvrdi poljoprivrednik Goran Spasojević.

Cijene svakodnevno rastu, a plaće i mirovine taj rast ne prate. Za brojne građane, kako kažu, nakon što plate režije, za hranu ne ostane gotovo ništa.